A 2000-es évek elején az akkori 16-17 futamból még 10-11 volt európai, egy évtizeddel ezelőtt pedig nagyjából a versenynaptár felét tették ki az öreg kontinensen rendezett versenyek, 2015-ben, a Német Nagydíj törlése után mindössze hét ilyen nagydíj lesz.
Míg az ázsiai, közel-keleti helyszínek egyre szaporodnak, az elmúlt tíz évben eltűnt San Marino, a Francia Nagydíj, a rövid életű valenciai Európa Nagydíj, pénzügyi nehézségek miatt immár Németország is hiányzik, az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone pedig a monzai Olasz Nagydíj ejtését is lebegteti.
Mi lenne az F1-gyel Európa nélkül? 2
Stewart háromszor győzött a Nürburgringen


A háromszoros világbajnok Sir Jackie Stewart szerint “mindenképp helyet kell adni” az olyan “esszenciális” helyszíneknek, mint Németország, Olaszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Monaco, mert “miattuk létezik a motorsport a mai formájában”.
“Purista megközelítés, de a múltat tisztelettel kell kezelni. Ezeknek a versenyeknek mindig szerepelniük kellene a naptárban. Nagyszerű, hogy van Amerikai Nagydíjunk, Brazil Nagydíjunk meg Bahrein, jó, hogy annyi új országba megyünk, de a hagyományainkat meg kell őrizni” – magyarázta a skót legenda az AP hírügynökségnek.
Stewart Sebastian Vettel szepangi meglepetésgyőzelméről és Lewis Hamilton valószínű címvédéséről is beszélt:
Mi lenne az F1-gyel Európa nélkül? 3


“Nagyon jól jött Vettel győzelme. A Mercedes dominanciája már ártott a Forma-1-nek, ugyanúgy esik a televíziós nézettség, mint Michael Schumacher ferraris éveiben. Szorosabb verseny, több győztes kell, nem csak az állandó ismétlődés. Nagyon remélem, hogy a Ferrari sikere nem csak egyszeri villanás volt, igaz, a Mercedes tényleg érinthetetlen.”
“Engem amúgy nem zavar majd, ha Lewis utolér a három bajnoki címmel, sőt, biztos vagyok benne, hogy még többet nyer majd. Valaki mindig az élen jár, Hamiltonnak pedig a csillagos ég a határ” – mondta 1969, ’71 és ’73 bajnoka, aki három címével az eddigi legeredményesebb brit F1-es.