Az idénynyitó Ausztrál Nagydíjra hiába utazott el a Marussia-utód Manor, végül egyetlen kört sem tett meg, emiatt a Nemzetközi Automobil Szövetség is magyarázatot kért a csapattól. Az FIA figyelmeztette a csapatot, hogy még egy ilyen hétvégének következményei lehetnek, a Manor ennek ellenére Malajziában is nehézségekbe ütközött.

Csak Roberto Merhi versenyezte végig a hétvégét, Will Stevens autója üzemanyagellátási probléma miatt a garázsban maradt. Sokak szerint a Manornak jelenleg nincs is lehetősége két autót használni, a szoftveres és hardveres háttér csak egy autót tud kiszolgálni, de ezt nem merik bevallani a tavalyi szezonért járó pénzdíj miatt.


Bernie Ecclestone már Ausztráliában felhúzta magát a Manor ácsorgásán, Malajzia után már egyenesen úgy fogalmazott az üzletember, hogy “gusztustalan, amit csinálnak. Csak azért utaznak el a versenyekre, hogy zsebre tegyék a pénzdíjat.” A Speed Week szerint a Manor jelenleg árnyékcsapat, mindössze harminc alkalmazott dolgozik a bázisán, így nem képtelenség, hogy jelenleg valóban csak egy autó futtatására van háttere a csapatnak.

Bob Fernley, a Force India helyettes csapatfőnöke felháborodott a Manor taktikázásán. “Pontosan eltervezték az egészet, az FIA-nek lépéseket kellene tennie az ügyben” – mérgelődött Fernley, akinek csapata a szezon előtt mindent megmozgatott azért, hogy megakadályozza a Marussia visszatérését.

“Nem lep meg a sztori, szerintem nem kell mondanom semmit. Amennyire tudom, Ausztráliába még üzemanyagot sem vittek, annyira biztosak voltak benne, hogy nem fognak körözni. Nem a mi dolgunk, hogy ítélkezzünk, majd az FIA és a kereskedelmi jogok tulajdonosa véleményt nyilvánít erről a taktikázásról.”

A szepangi pályát vezető Razlan Razali is kiakadt. “Vicc, amit eddig a Manor csinált a szezonban. Aki nem készült fel eléggé, az ne versenyezzen, ilyen egyszerű. Gúnyt űznek az egész sportból” – fogalmazott Razali.

A Manor sportigazgatójában is felment a pumpa, benne a gyanúsítgatások miatt. “Minden alapot nélkülöznek ezek a találgatások, mi ugyanúgy versenyezni akarunk, mint bárki más” – így Lowdon. “Ez ugyanolyan baromság, mint hogy Elvis él és virul a Marson.”

“Garantálhatom, hogy ha a másik autó járóképes lett volna, ott lett volna a pályán. Ez nem kérdés. Pontos tervünk volt az egész hétvégére, magától értetődő, hogy két autóval számoltunk. Sajnos, másképp alakultak a dolgok, de leszegett fejjel dolgozunk, hogy a következő versenyen jobbak legyünk.”