A szezonnyitó Ausztrál Nagydíj “felvezetéseként” a Sauber és a 2015-re szerződést kapott, de tavaly év végén ejtett Giedo van der Garde jogi birkózását figyelhettük. A holland pilóta a melbourne-i bíróságon igyekezett kikényszeríteni, hogy autóba ülhessen, a svájci csapat azonban hajthatatlan volt.
A felek szombatra és vasárnapra félretették a vitát, majd a múlt héten nem publikus – de különböző források szerint 15 millió eurós – megegyezésre jutottak, az ügy azonban alaposan megtépázta a Sauber, és különösen a résztulajdonos-főnöknő, Monisha Kaltenborn renoméját.


Az indiai-osztrák jogásznő a svájci Sonntagsblicknek beszélt először az elmúlt két hét eseményeiről.
“Amikor egy ausztrál bíróságon az ember a börtön szót hallja, az nagyon megdöbbentő” – ismerte el Kaltenborn, aki örül, hogy van der Gardének nem volt élő Forma-1-es jogosítványa, ún. szuperlicence, mert akkor még rosszabb lett volna a helyzet. “Ha megkapta volna az FIA-tól a szuperlicencet, akkor mindent megtett volna, hogy vezethessen is.”
Van der Garde visszatérése persze azt jelentette volna, hogy valamelyik utána szerződtetett, még jobb szponzori csomaggal rendelkező pilótájukat – Marcus Ericssont vagy Felipe Nasrt – félre kellett volna állítani, ezért is fizettek végül. Mivel a 15 milliós összeg valószínűleg le is nullázta volna egyikük “támogatását”, így spekulációk szerint a csapat alapítója, Peter Sauber a saját zsebéből fizethette a kárpótlást a hollandnak, de Kaltenborn ezt nem volt hajlandó kommentálni.
A csapatfőnök azt viszont elismerte, hogy hibázott, igaz, elég felemásan, van der Gardét megbízhatatlansággal vádolva tette meg ezt: “Igen, hibáztam én is. Túlságosan jóhiszemű voltam, amiért keservesen meg is fizettem. A bíróságok nem foglalkoznak az erkölcsi oldallal, náluk csak a papíron, feketén-fehéren szereplő szerződések érvényesülnek, a körülmények nem számítanak.”