Miután a tavaly év végén ejtett Giedo van der Gardének első-, majd másodfokon is igazat adott a bíróság Melbourne-ben, a Sauber köteles lett volna őt ültetni egyik autójába az Ausztrál Nagydíjon.


A holland pilóta viszont még nem vezetett, pénteken látogatói belépővel jutott csak be a paddockba, a Sauberé helyett a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) épületében kapott helyet, tegyük hozzá, szuperlicence sincs, azt talán szombaton kapja meg az FIA-tól.
A pilóta péntekre végrehajtási végzést szerzett a csapat ellen, amely egyebek mellett a Sauber értékeinek, autóinak lefoglalásával, és a főnök, Monisha Kaltenborn büntetésével fenyegetett arra az esetre, ha nem engedik versenyezni.
Van der Garde ezután járt a Sauber garázsában, Marcus Ericsson overalljában üléspróbát is végeztek vele, de az első szabadedzésen sem ő, sem Ericsson, sem Felipe Nasr nem lépett pályára. A második edzésen Nasr és Ericsson is vezetett.
A Sauber és van der Garde története pénteken délután folytatódott a bíróságon, az ügyet hétfő óta vivő, mostanra eléggé “képben lévő” Clyde Croft bíró határozottan párbeszédre, megoldáskeresésre szólította a feleket.
F1: Előrelépés a Saubernél? 3


A második edzést követő csapatvezetői sajtótájékoztatón Kaltenbornra záporoztak a kérdések a van der Garde-szituációval kapcsolatban, de a jogi végzettségű indiai-osztrák főnök érdemben semmit nem volt hajlandó mondani a folyamatban lévő ügyről, mindössze annyit ismert el, hogy a helyzet természetesen negatív hatással van a Sauberre.
Úgy tudni azonban, hogy pénteken végre “konstruktív” megbeszélések zajlottak a csapat és van der Gardéék között, kilátás van valamilyen megegyezésre, ezért a bírósági tárgyalás szombaton délelőtt folytatódik, és jó esetben be is fejeződik.