A McLaren-csapat kedden jelentette be, hogy Fernando Alonso orvosi tanácsra kihagyja a jövő hétvégi szezonnyitót, az Ausztrál Nagydíjat. A hivatalos közlés szerint az első barcelonai teszt zárónapján agyrázkódást szenvedett spanyol fizikailag jól van, de az esetleges második ütközés, fejsérülés kockázatát el kell kerülnie.


Az elmúlt néhány évben a sportorvoslás területén nagy figyelmet kapott az agyrázkódás, a szakemberek egyre komolyabban veszik a sérülés ismétlődése jelentette rizikót. 
Már 2007-ben, Rober Kubica kanadai balesete után nem engedték az orvosok, hogy a lengyel a következő, Amerikai Nagydíjon induljon, Sergio Perez pedig a 2011-es Monacói Nagydíj időmérőjén történt bukása után próbálkozott sikertelenül azzal, hogy két héttel később Montrealban vezessen.
“Egyértelműen gyors gyógyulást kívánok Fernandónak! Nem ismerem a balesete részleteit, de az én monacói bukásom elég nagy volt, két héttel később viszont megpróbáltam visszaülni az autóba Kanadában. Nagyon küszködtem, rosszul is lettem (az első szabadedzésen), ezért úgy döntöttünk, hogy inkább nem versenyzek. Mondjuk azt hiszem, hogy az én ütközésem egy másik szint volt, valami 60 G volt a lassulás” – magyarázta a mexikói pilóta, utalva arra, hogy Alonso viszonylag kis sebességnél (kb. 105 km/h) jóval kisebb, nagyjából 30 G-s becsapódást szenvedett.
Az agyrázkódásos magyarázat tehát logikus, de a McLaren zavaros kommunikációja, a nyilvánosságtól elzárt telemetriai adatok és esetleges videofelvételek jó táptalajt biztosítanak a spekulációknak, összeesküvés-elméleteknek.
Spanyol és olasz források továbbra is az áramütéses teóriát erőltetik, de még az óvatosabb szemlélők is szkeptikusak egy kicsit.
F1: Jó döntés Alonso kimaradása? 3


Az egykori Tyrrell-, Brabham-, Benetton-, McLaren- és Jordan-pilóta, a brit Sky Sports szakkommentátora, Martin Brundle így látja: “Valami nem stimmel, valami hibádzik. Furcsa szituáció, sok a ködösítés. A fő kérdés pedig még mindig áll: történt-e valami Alonsóval az ütközés előtt. Ok vagy okozat volt? Senki sem tudja, elég nagy a hallgatás.”
A volt Renault-, Ferrari- és Ligier-versenyző, René Arnoux már nem is kérdezi ugyanezt.
“Az orvosok tanácsa engem a legkevésbé sem lepett meg, ugyanis meggyőződésem, hogy Fernandónak már a baleset előtt volt valami baja. Versenyeztem a Forma-1-ben, tudom, miről beszélek. Oldalirányú volt az ütközés, sőt, inkább csak súrolta az autó a falat, ez pedig nem magyarázza Alonso sérülését. Én biztos vagyok benne, hogy Alonso rosszul volt a volánnál. A szél csak jó kifogás volt.”
F1: Jó döntés Alonso kimaradása? 4


Egy másik francia veterán, a McLarennél, a Ferrarinál és a Renault-nál is alkalmazott Patrick Tambay nem ért egyet a fentiekkel: 
“Bölcs tanácsot adtak az orvosok. Az orvosok általában igyekeznek magukat is óvni, mert egy újabb baleset esetén ők is felelősek lennének. Ugyanakkor az eddig látottak alapján sportszempontból sem nagy veszteség Alonso hiányzása, jobb a biztonság, hogy aztán teljesen fitten térhessen vissza.”