A Forma-1-es csapatok általában a spanyolországi Jerezben és Barcelonában tartják a szezon előtti téli tesztjeiket, igaz, egyes években azért távolabbra is kirándulnak, tavaly például Bahreinben dolgoztak kétszer négy napot.
A Toro Rosso csapatfőnöke, Franz Tost szerint nagy kár, hogy idén nem tettek ugyanígy, mert így megint csak nem tudnak meg eleget az autókról és a gumikról.


“Meg kell mondjam, hogy nagyon nehéz megbecsülni a saját és a többiek teljesítményét, ugyanis az aszfalt- és a környezeti hőmérséklet is túl alacsony. A versenyeken ennél sokkal melegebb lesz majd, szóval egészen másképp viselkednek majd a gumik.”
“Ami engem illet, nem szeretem, hogy Európában tartjuk a februári teszteket, itt sok műszaki kérdésre nem kapunk választ, amikre pedig szükségünk lenne az idényre való felkészüléshez. Tavaly a bahreini teszt sokkal hasznosabb volt ennél” – dohogott az osztrák szakember.
A gumiszállító Pirelli is évek óta lobbizik azért, hogy melegebb körülmények között teszteljenek a csapatok télen, de a kívánságukat csak tavaly tudták keresztülvinni.
Ami az új gumikat illeti, a címvédő Lewis Hamilton egyelőre azt sem tudja, a Pirellire vagy a téli időjárásra haragudjon:
F1: Értelmetlen Barcelonában tesztelni? 3


“Azt hiszem, a legnagyobb problémát a gumik jelentik. Egyszerűen nem működnek, túl kemények. Ha az ember nem legyez az autóval, akkor ugyan meleg a gumi, de szinte sosincs az ideális tartományban. Egyik körön még nem rossz, aztán a következőn már semmi. Kipróbáltam a kemény keveréket is, az még rosszabb. Szóval nem túl jó az első benyomásom a gumikról, de melegebb körülmények között jobbak lesznek majd” – magyarázta a szombati tesztnapja után.
“Úgy érzem, hogy azért többet is tudhatnánk mostanra. Tesztelhetnénk több napot, sokkal több és jobb gumikkal. Olyan gumikkal, amik működnek is, és lehet róni velük a köröket, lehet játszani a beállításokkal. Erről szól a tesztelés. De a mostani gumik kőkemények, és nagyon sokszor nem működnek – legalábbis nálam.”