Komoly “adatszivárgás” történt, miután egy korábbi alkalmazott által még 2008-ban a francia hatóságoknak átadott, a HSBC bank svájci ügyfeleinek bankszámláit illető információkat közölt számos európai lap.
A több mint 100 ezer bankszámla adatai között több ismert motorsport-szereplő neve is felbukkan, méghozzá legalábbis gyanús kontextusban, adóelkerülést sugallva.
F1: Alonso perre megy 1
F1: Alonso perre megy 2

F1: Alonso perre megy

F1: Alonso perre megy

F1: Alonso perre megy 5
F1: Alonso perre megy 6
Fotó megosztása:
F1: Alonso perre megy 7


Az adatokat eltulajdonító HSBC-alkalmazott, Hervé Falciani után Falciani-listaként emlegetett dokumentumhalmazban Michael Schumacher, Fernando Alonso, Heikki Kovalainen, Flavio Briatore és a MotoGP-ász Valentino Rossi is szerepel.
Rossi például 2006/2007-ben például a “Kikiki 62” néven futó számlán 23,9 millió dollárt tartott, az olasz hatóságok vizsgálatot is indítottak, de 2008-ban 30 millió euró befizetésével ő rendezte az ügyet.
A tíz évvel ezelőtt még csak GP2-es versenyző és Renault-tesztelő finn Heikki Kovalainen számláján 133 ezer dollár volt, míg a francia gyártó F1-es csapatfőnökeként, Kovalainen és Fernando Alonso menedzsereként, valamint igazi simlisként ismert Briatore több mint 73 millió dollárt tartott a HSBC svájci fiókjaiban.
Briatore ügyvédje az adatok nyilvánosságra kerülése után közölte, hogy az olasz üzletember már nem emlékezhet tíz évvel ezelőtti pénzügyi részletekre, de több svájci székhelyű cégén keresztül a törvényekkel összhangban, az adószabályoknak megfelelően tartotta a pénzt a számlákon.
A 2006-ban a Renault-val második bajnoki címét is megszerző Fernando Alonso akkoriban (2006-2010 között) Svájcban élt, az adatok szerint a 2006/2007-es üzleti évben 42,3 millió dollárja volt a HSBC-nél különböző számlákon.
F1: Alonso perre megy 8


Alonso 2011-re egyébként visszaköltözött Spanyolországba, akkor arról beszélt, hogy a pénz nem olyan fontos, otthon is szívesen kifizeti a svájcinál súlyosabb adóterheket. (Előtte a spanyol törvények alapján legálisan nem adózott ott, ugyanis több mint 183 napot nem töltött az országban.)
Ennek fényében nem meglepő, hogy a szivárogtatás kapcsán a Forma-1-es versenyző jogi képviselője jó hírnév megsértése miatt pereli az adatokat nyilvánosságra hozó médiumokat, mint például a brit Guardian, a francia Le Monde és a spanyol El Confidencial.