A Jules Bianchi szuzukai tragikus balesetét kivizsgáló szakértői bizottság végső jelentésében több javaslatot is tett a hasonló incidensek megelőzésére, többek között az időjárás és a sötétedés által “veszélyeztetett” versenyek korábbi indítását is említették.

Fotó: Europress

Fotó: Europress


A Forma-1-ben 1999 óta szereplő Maláj Nagydíjat 2009-re Bernie Ecclestone az európai nézőknek kényelmesebb, helyi idő szerinti 17 órára tette, de ez csúnyán visszaütött, a leszakadó eső és a megérkező alkonyat miatt meg kellett szakítani a versenyt.
A 2009-es fiaskó után egy órával korábbra, 16 órára került a futam, de most, a Bianchi-eset tükrében újabb órával tolhatják korábbra, azaz 15 órakor rajtolhat a mezőny.
“Ecclestone úr felvetette, hogy a szuzukai baleset miatt az FIA bizonyos időkeretet szabott, szóval most megfontolja, hogy az eredeti időpontra tegye vissza a rajtot, talán már az idei évtől” idézte a szepangi pálya főnökét, Razlan Razalit a Reuters.
“Nekünk ez jó lenne. Kényelmesebb időkeret, így az emberek befuthatnak ebédidőben, megnézik a futamot, és öt körül már elindulhatnak haza. Ecclestone úr felvetette a korábbi rajtot, mi pedig azt mondtuk, hogy ha szeretné a 15 órás startot, mi teljes mértékben támogatjuk” – tette hozzá.
A 2015-ös Forma-1-es idény második fordulóját, a Maláj Nagydíjat március 27-29. között rendezik.