Fernando Alonso az Abu-Dzabi Nagydíj után távozik a Ferraritól, az utolsó időmérőjére biztosan nem szívesen fog emlékezni. Alonso a motorokkal való variálás miatt egész hétvégén alig tudott körözni, ennek is köze lehet ahhoz, hogy csak a tizedik helyről rajtol.


“Mit mondhatnék? Rossz és gyenge időmérő volt, de nem is várhattam többet, hiszen már péntek óta küzdök az autóval” – mondta Alonso. “A körülmények lehetetlenné tették, hogy előrébb végezzek, jó lenne, ha a gondjaink egy részét megoldanánk holnapig.”

“A versenytől nem várok sokat. Van még esélyem a negyedik helyre, de a Williams és a Red Bull is gyorsabb nálunk, a felkészülés hiánya pedig további hátrányt jelent számomra. Csak abban bízhatok, hogy általában versenyképesebbek vagyunk a futamokon.”

“Ez lesz az utolsó versenyem, őszintén szólva megkönnyebbülés lesz lezárni ezt a szakaszt az életemben. Öt évet töltöttem a csapatnál, nem túl jó autóval is harcban voltunk a bajnokságért, 2010 óta csak én nyertem futamot. Erre büszke vagyok, de elég demotiváló tud lenni egy olyan sikertelen év, mint az idei, úgyhogy megkönnyebbültem, hogy ennek vége. Nálam amúgy Hamilton a favorit, neki kell nyernie a bajnokságot.”

Alonso a – legújabb pletykák szerint az év végén állítólag távozó – csapatfőnöknek, Marco Mattiaccinak is üzent, aki az FIA hivatalos tájékoztatóján azzal indokolta Sebastian Vettel szerződtetését, hogy a személyében egy motivációval teli pilóta érkezik a Ferrarihoz.

“Ha ezzel azt akarta esetleg mondani, hogy nem vagyok elég motivált, akkor ezzel eléggé elkésett. Csak néhány hónapja van itt, és nem látta az előző éveket, hogy min mentem keresztül, és mennyire küzdöttem a csapatért minden egyes versenyen. Nem örültem a megjegyzésének, annál is inkább, mert Monzáig folyamatosan szerződést akart hosszabbítani velem. Egy rakás e-mailem van erről, de aztán úgy tűnik, más megoldás után nézett ő is.”

Kimi Räikkönen sem volt elégedett a kilencedik hellyel. “A Ferrari versenyzőjeként senki nem ilyen eredményről álmodik. Nem kezdődött jól a hétvégénk, és ez befolyásolta az időmérőt is, a felkészülés hiánya miatt a többiek elszaladtak ma mellettünk. De a futam csak holnap lesz.”

“Ma esélytelenek voltunk arra, hogy előrébb végezzünk, lassúak voltunk, és az autót is nehéz volt vezetni. Gondok voltak az egyensúllyal, és hiába változtattunk folyamatosan, nem javult a helyzet. Hiányzott a teljesítmény és a megfelelő leszorítóerő is.”

Azt olvastad már, hogy Nico Rosberg külön díjat ajánlott Valtteri Bottasnak, ha megelőzi a versenyen Lewis Hamiltont? Kattints a történetért a képre!

F1: Alonsóból kibukott minden keserűség 3