Csütörtökön végre hivatalosan is bejelentették, amit már az egész világ tudott: Fernando Alonso az év végén távozik a Ferraritól, a helyére pedig Sebastian Vettel kerül. A bejelentés után egymás után adta az interjúkat a két világbajnok, Alonso végre megkönnyebbülten beszélhetett a szakításról.


A spanyol elárulta, hogy már tavaly tárgyalt a csapattal a távozásról, pont akkortájt, amikor Luca di Montezemolo elnök nyilvánosan helyretette, amiért kritizálta az autót. Alonso végül az idén szeptemberben döntötte el végleg, hogy itt az idő a távozásra.

“Úgy éreztem, hogy itt az ideje, hogy új kihívásokat és motivációt keressek magamnak” – mondta Alonso. “Nem volt egyszerű döntés, őszintén szólva már tavaly is tárgyaltunk erről. Vártuk ezt az évet, hogy mi lesz az új autóval, a turbóval és a többivel, aztán a nyár végére, úgy szeptember környékén meghoztam a döntés. Csak az idő adhat választ arra a kérdésre, hogy jó vagy rossz döntés volt.”

Húsz éve nem volt olyan pocsék sorozata a Ferrarinak, mint jelenleg, már 32 verseny óta nem nyert futamot a csapat. Húsz év alatt mindössze másodszor fordulhat elő az is, hogy a Scuderia nem végez az első háromban a konstruktőrök között.

Alonso azt mondta az újságíróknak, hogy informálisan megegyezett Montezemolóval abban, hogy az idei szezon végén távozhat, ha nem javul a Ferrari teljesítménye. “Ahogy mondtam, már tavaly voltak kétségeim 2014-gyel kapcsolatban. Mindenki tudta, hogy nagy szabályváltozás jön, és az idén kiderül, hogy a Ferrarinak milyen esélyei lehetnek a turbókorszakban. Szoros kapcsolatban voltam Montezemolóval, minden héten beszéltünk, és többé-kevésbé megegyeztünk abban, hogy ha ez az év sem jön össze, akkor érdemes lehet megfontolnom más opciókat is.”


“A nyár végén aztán leültem az elnökkel, és elmondtam, hogy szeretnék elmenni. Köszönettel tartozom a Ferrarinak, mert mondhatták volna, hogy nem mehetek, de belátták, hogy ez a legjobb mindkét fél számára. Ezzel a lépéssel a lehető legnagyobb tiszteletet mutatta a csapat, ezt csak viszonozni tudom.”

Alonso megerősítette, hogy tárgyaltak a maradásról is (a 2019-ig szóló hosszabbítás is felmerült), de a “feltételekkel nem nagyon értett egyet.” A spanyol azt mondja, amikor meghozta a döntését, akkor még nem volt helye máshol. “Hogy volt-e már a kezemben új szerződés szeptemberben? Nem. Egyszerűen meghoztam a döntésemet, és csak ezután kezdtem felmérni a lehetőségeket.”

Alonso szinte biztosan a McLaren-Honda pilótája lesz jövőre, de erről egyelőre nem akart beszélni a spanyol, szerinte “zéró” esélye van annak, hogy beüljön a wokingiak autójába az abu-dzabi teszten jövő héten. “Ezen a héten vagyok utoljára Ferrari-pilóta, hétfőtől azonban Ferrari-drukker vagyok” – búcsúzott Alonso a csapattól.