Csütörtökön végre hivatalosan is bejelentették, amit már az egész világ tudott: Fernando Alonso az év végén távozik a Ferraritól, a helyére pedig Sebastian Vettel kerül. A bejelentés után egymás után adta az interjúkat a két világbajnok, Alonso végre megkönnyebbülten beszélhetett a szakításról.

F1: Alonso már tavaly el akarta hagyni a Ferrarit 2


A spanyol elárulta, hogy már tavaly tárgyalt a csapattal a távozásról, pont akkortájt, amikor Luca di Montezemolo elnök nyilvánosan helyretette, amiért kritizálta az autót. Alonso végül az idén szeptemberben döntötte el végleg, hogy itt az idő a távozásra.

“Úgy éreztem, hogy itt az ideje, hogy új kihívásokat és motivációt keressek magamnak” – mondta Alonso. “Nem volt egyszerű döntés, őszintén szólva már tavaly is tárgyaltunk erről. Vártuk ezt az évet, hogy mi lesz az új autóval, a turbóval és a többivel, aztán a nyár végére, úgy szeptember környékén meghoztam a döntés. Csak az idő adhat választ arra a kérdésre, hogy jó vagy rossz döntés volt.”

Húsz éve nem volt olyan pocsék sorozata a Ferrarinak, mint jelenleg, már 32 verseny óta nem nyert futamot a csapat. Húsz év alatt mindössze másodszor fordulhat elő az is, hogy a Scuderia nem végez az első háromban a konstruktőrök között.

Alonso azt mondta az újságíróknak, hogy informálisan megegyezett Montezemolóval abban, hogy az idei szezon végén távozhat, ha nem javul a Ferrari teljesítménye. “Ahogy mondtam, már tavaly voltak kétségeim 2014-gyel kapcsolatban. Mindenki tudta, hogy nagy szabályváltozás jön, és az idén kiderül, hogy a Ferrarinak milyen esélyei lehetnek a turbókorszakban. Szoros kapcsolatban voltam Montezemolóval, minden héten beszéltünk, és többé-kevésbé megegyeztünk abban, hogy ha ez az év sem jön össze, akkor érdemes lehet megfontolnom más opciókat is.”

F1: Alonso már tavaly el akarta hagyni a Ferrarit 3


“A nyár végén aztán leültem az elnökkel, és elmondtam, hogy szeretnék elmenni. Köszönettel tartozom a Ferrarinak, mert mondhatták volna, hogy nem mehetek, de belátták, hogy ez a legjobb mindkét fél számára. Ezzel a lépéssel a lehető legnagyobb tiszteletet mutatta a csapat, ezt csak viszonozni tudom.”

Alonso megerősítette, hogy tárgyaltak a maradásról is (a 2019-ig szóló hosszabbítás is felmerült), de a “feltételekkel nem nagyon értett egyet.” A spanyol azt mondja, amikor meghozta a döntését, akkor még nem volt helye máshol. “Hogy volt-e már a kezemben új szerződés szeptemberben? Nem. Egyszerűen meghoztam a döntésemet, és csak ezután kezdtem felmérni a lehetőségeket.”

Alonso szinte biztosan a McLaren-Honda pilótája lesz jövőre, de erről egyelőre nem akart beszélni a spanyol, szerinte “zéró” esélye van annak, hogy beüljön a wokingiak autójába az abu-dzabi teszten jövő héten. “Ezen a héten vagyok utoljára Ferrari-pilóta, hétfőtől azonban Ferrari-drukker vagyok” – búcsúzott Alonso a csapattól.