Forma-1-es körökben általános vélekedés, hogy Fernando Alonso elszámította magát, amikor úgy bontott szerződést a Ferrarival, hogy még nem írt alá más csapattal. Vissza nincs út, hiszen az olasz csapat minden bizonnyal a Red Bulltól távozó Sebastian Vettelt ülteti a helyére, de papíron a Red Bull és a Mercedes sem opció, hiszen náluk nincs üresedés.


A McLaren-Honda ugyan fogadná a kétszeres világbajnokot, de csak jó áron és nem csak egy évre, nem csak addig, míg Alonso kivárja, hogy a Mercedeshez léphessen tovább. Reális lehetőség, hogy a spanyol kihagy egy évet.
A német Bild szerint a Ferrari a jövő heti Amerikai Nagydíj előtt bejelenti Alonso távozását és Vettel leigazolását, a spanyol pedig csak a levegőben lóg. 
“Szerintem még Fernando sem tudja, mi lesz vele, de úgy gondolom, hogy tragédia lenne, ha a Forma-1 legjobb versenyzője kényszerpihenőre menne a jövő évben” – mondta az egykori versenyző és szakkommentátor Christian Danner.
A szintén a Ferraritól való távozását követen az 1992-s szezont kihagyó, a következő évben azonban a Williamsszel negyedik bajnoki címét is megszerző Alain Prost így látja Alonso helyzetét:
 
“Nekem meggyőződésem, hogy a fő célja az, hogy a Mercedeshez kerüljön. Ha a McLaren-Hondát választja, ott nehéz lenne az első évben nyernie, ahogy az is lehetetlennek látszik, hogy csak egy évre befogadnák – ezek pedig a kihagyás lehetőségét erősítik.” 
“Technikai szempontból nem nagy veszteség egy év, talán csak az érzés kopik meg egy kicsit. A szabályok most nem változnak, de azért mindig veszít valamennyit az ember. Persze ha már aláírt a Mercedeshez 2016-ra, akkor nagyon is lehetséges az egy éves szünet.  Más esetben viszont én nem vállalnám, azért nem könnyű ez.”


Érdekes módon azért még azt sem lehet kizárni, hogy Alonso már jövőre beüljön a Mercedesbe. Bár a csapat és Lewis Hamilton is a hosszabbítási szándékról beszélt mostanában, Hamiltont szintén szíves-örömest visszavenné a McLaren, ez pedig utat nyitna a spanyolnak. Hamilton a múlt hétvégén Hockenheimben riporteri kérdésre nem volt hajlandó megígérni, hogy jövőre is a Mercedes versenyzője lesz.
“Senkinek nem ígérek semmit, még a barátnőmnek sem” – mondta.