A múlt vasárnapi, első Orosz Nagydíjon Lewis Hamilton 17 pontra növelte előnyét csapattársával, a futam elején csúnyán hibázó Nico Rosberggel szemben, de a második bajnoki cím kapujában az angol az utolsó pillanatig izgul majd, nem dől hátra:
“Én sosem vagyok nyugodt. Azt hiszem sosem voltam még nyugodt, amikor a bajnoki címért küzdhettem. Feszült helyzet az utolsó pillanatig, márpedig ez a küzdelem a legvégéig tart majd. Csak abban bízhatok, hogy jól alakul majd az utolsó pár verseny” – mondta.
“Nico nagyon közel van, jól versenyez. Én pedig csak megyek előre – van még három futam, hosszú az út. A szocsi eredmény biztató a csapat szempontjából, ahogy az is, hogy most Nico előtt végeztem, de idén már láthattuk, hogy sosincs elég nagy előny. Egy dolog számít, hogy a legvégén előnyben legyek” – utalt a műszaki hibák miatti nullázásokra az angol. 


Hamilton nem is lehet nyugodt, hiszen 2007-ben, első idényében két futammal a vége előtt szintén 17 ponttal vezette a bajnokságot úgy, hogy már csak 20 pontot lehetett szerezni, Kimi Räikkönen mégis elhappolta előle – és Fernando Alonso elől – a címet.
A matematika azért így is Hamiltonnak kedvez, ha a Mercedes-pilóták az utolsó három versenyen is hozzák a papírformát, azaz az első két helyen végeznek, akkor Rosbergnek mindháromszor nyernie kell, hogy elverje csapattársát.
Szinte garantált az is, hogy csak a duplapontos szezonzáró dönt, ugyanis Hamiltonnak több mint 25 ponttal kellene vezetnie a következő, austini fordulót követően, hogy legalább esélye legyen az interlagosi lezárásra. 
A balesetek és a műszaki hibák persze mindent boríthatnak.
A Red Bull-os Daniel Ricciardo mosanra már tényleg csak matematikailag esélyes: Hamiltonhoz mért hátránya 92 egység, miközben összesen 100 pontot lehet szerezni az utolsó három fordulóban.