Míg alig egy hónappal ezelőtt még 2016-on túli ferraris szerződéshosszabbításról beszélt Fernando Alonso, mostanra a Forma-1-es világ szinte tényként kezeli, hogy a spanyol az idén végén elhagyja a maranellói csapatot.

Matticacci és Alonso menedzsere, Luis Garcia Abad

Matticacci és Alonso menedzsere, Luis Garcia Abad


A hírek szerint Alonso és a Ferrari új vezetése, Marco Mattiacci csapatfőnök és az elnöki poszton Luca di Montezemolót váltó Sergio Marchionne közötti kapcsolat mélypontra jutott, egyes pletykák szerint a hét elején Maranellóban már-már ajtócsapkodással végződő “megbeszélést” tartott a kétszeres világbajnok Mattiacciaval. Szuzukában a pilóta állítólag már megkezdte a munkatársaktól való búcsúzkodást is.
“Szerintem elkerülhetetlen, válni fognak” – mondta a Sky Italia tudósítója, Antonio Boselli Szuzukában. “Véleményem szerint Alonso a legjobb pilóta, de már 33 éves, a lehető leghamarabb győzni akar újra, a Ferrari pedig nem tudja garantálni, hogy a jövő évre vagy akár két év múlva győztes autót építenek. Szerintem olyat keresnek akire nyugodt körülmények között építhetik a jövőt, Alonso túlságosan sokat követel” – magyarázta, megemlítve, hogy Sebastian Vettel lehet az ideális utód.

Marchinne és Montezemolo - nem kertelnek

Marchinne és Montezemolo – nem kertelnek


A már lemondott, de hivatalosan csak október 12-én távozó Montezemolo Marchionnével együtt a Párizsi Autószalonon beszélt a helyzetről:
“Pillanatnyilag Aonso Japánban továbbra is a jövőt vitatja meg a Ferrarival. Meggyőződésem, hogy megtaláljuk majd a számára és a Ferrari számára is legjobb megoldást, bármi is legyen az” – kezdte a távozó elnök.
 
“Mindenképpen köszönetet kell mondanom Alonsónak, akár marad, akár nem, nagyon sokat tett a Ferrariért. Szerződésünk van, pár napon belül pedig döntést hozunk. Ha marad, nagyon örülünk majd, ha pedig közösen arra jutunk, hogy inkább lezárjuk a közös munkát, akkor azt is a lehető legtiszteletteljesebb formában tesszük majd.”
A Ferrari irányítását is átvevő Fiat-vezér, Marchionne is elég félreérthetetlenül a válásra utalt: “A Ferrari bármelyik partnerénél fontosabb. A fontossági sorrend világos: a cég, a márka bármilyen egyén felett áll.”


Nagy kérdés persze, hogy Alonso hol folytatja. A jövőre a McLarenhez visszatérő Honda tárt karokkal várja a spanyolt, aki azonban tarthat tőle, hogy a wokingi csapatnál is versenyképtelen autóba ülhet, úgy tűnik, egyelőre tényleg nem kötelezte el magát abba az irányba.
A bizonyítottan nyerő Mercedesnél és Red Bullnál papíron nem lesz üresedés 2015-re, azonban mivel a Ferrari Vettellel vagy Lewis Hamiltonnal szeretné leginkább pótolni Alonsót, mostanra egy ilyen, szenzációsnak mondható csere lehetőségét sem lehet kizárni.

Grosjean a domnók dőlésére vár

Grosjean a domnók dőlésére vár


Ha Alonso megy, de a Ferrarinak nem sikerül elcsábítania valamelyik ászt, akkor a jövő évre az eddig a Marussiánál tanuló Jules Bianchi, esetleg a Force Indiá-s Nico Hülkenberg, vagy a Lotusnál csak szenvedő Romain Grosjean lehet esélyes.
“Mindenki Fernando lépésére vár” – mondta Grosjean Szuzukában, amikor a saját jövő évi kilátásairól kérdezték, majd hozzátette, hogy ha valamelyik élcsapatnál akad hely, azt semmiképp sem utasítja vissza.

Tudod mi az a KODO, a karakuri vagy a ZOOM-ZOOM? Ha nem, akkor mindenképp kattints a képre!

F1: Napokon belül búcsúzik Alonso 1