Az Olasz Nagydíj első szabadedzésén a mclarenes Lewis Hamilton óriási fölénnyel zárt az élen az ezúttal szintén erős McLarenben ülő Jenson Button, és saját csapattársa, Nico Rosberg előtt. Az angol elképesztő nyolctizedet adott a másik ezüst nyilat vezető bajnoki éllovasnak.
F1: Hamilton agyonverte a mezőnyt Monzában 1
F1: Hamilton agyonverte a mezőnyt Monzában 2

F1: Hamilton agyonverte a mezőnyt Monzában

F1: Hamilton agyonverte a mezőnyt Monzában

F1: Hamilton agyonverte a mezőnyt Monzában 19
F1: Hamilton agyonverte a mezőnyt Monzában 20
F1: Hamilton agyonverte a mezőnyt Monzában 21
F1: Hamilton agyonverte a mezőnyt Monzában 22
F1: Hamilton agyonverte a mezőnyt Monzában 23
F1: Hamilton agyonverte a mezőnyt Monzában 24
F1: Hamilton agyonverte a mezőnyt Monzában 25
F1: Hamilton agyonverte a mezőnyt Monzában 26
F1: Hamilton agyonverte a mezőnyt Monzában 27
F1: Hamilton agyonverte a mezőnyt Monzában 28
F1: Hamilton agyonverte a mezőnyt Monzában 29
F1: Hamilton agyonverte a mezőnyt Monzában 30
F1: Hamilton agyonverte a mezőnyt Monzában 31
F1: Hamilton agyonverte a mezőnyt Monzában 32
F1: Hamilton agyonverte a mezőnyt Monzában 33
F1: Hamilton agyonverte a mezőnyt Monzában 34
Fotó megosztása:
F1: Hamilton agyonverte a mezőnyt Monzában 35


A motorerőt előtérbe helyező monzai pályán a hazaiak reménysége, Fernando Alonso a 4. helyre hozta be a Ferrarit az edzés végén, igaz, hátránya hajszál híján egy másodperc volt Hamiltonhoz képest. A McLaren jó formáját Kevin Magnussen 5. helye húzta alá.
A top10 második felében a címvédő Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen a másik Ferrarival, a két Force India, valamint a faenzai Toro Rossóval szintén hazai pályán futó Danyiil Kvjat sorakozott.
A papírformát talán a Williamsek top10-en kívüli eredményei borították, de a grove-i csapat általában nem erőlteti a köridőket az első edzésen, tőlük még előrelépés várható.
A meleg, de felhős időben természetesen a kemény gumikat használták a csapatok, a közepes keverékkel majd délután foglalkoznak. A kemény gumik több pilóta szerint is a vártnál lassabban melegedtek egyébként.
A mezőny végében több tesztpilótát is bevetettek: a Force India az első félórában pályára küldte Daniel Juncadellát (17.), a Lotusnál Romain Grosjean helyett Charles Pic vezetett, míg a Caterhamnél pályafutása első Forma-1-es szereplését tudta le a spanyol Roberto Merhi, aki a csapat szándékai szerint az egész hétvégét vitte volna, de az FIA-tól nem kapott szuperlicenszet. A második edzéstől Kobajasi Kamui veszi át a zöld járgányt.
Merhi egyébként – akárcsak két hete Belgiumban André Lotterer – első nekifutásra gyorsabb volt az állandó versenyző Marcus Ericssonnál.
Olasz Nagydíj, 1. szabadedzés, Monza, 2014.09.05.