A Ferrarival 1975-ben és ’77-ben, a McLarennel 1984-ben bajnoki címet nyerő Niki Lauda nem finomkodik. Az immár a Mercedes-csapat elnökeként dolgozó osztrák legenda siralmasnak tartja a nagynevű Forma-1-es alakulatok 2014-es teljesítményét.


“A McLarenben ugyanaz a motor van, mint nálunk, de az autójuk szar. Hol vannak? Sehol. Ugyanez van a Ferrarinál, szintén egy szar autó. Jövőre azért más lesz, akkorra a fél motor kicserélhetik” – mondta a spanyol EL Paísnak.
Ahogy Lauda is utalt rá, a motorfejlesztés teljes befagyasztása miatt az idén lépéshátrányból indulók egész évét meghatározza az erőforrás versenyképessége, de nem hiszi, hogy valamilyen módon segíteni kellene a küszködőkön.
“A szabályok világosak. Nem Brixworth-öt (a Mercedes motorközpontja) kellene büntetni, amiért mások elhülyéskedték a munkát.”
Másokkal együtt az osztrák legenda is az egyik legjobbnak tartja Fernando Alonsót, aki a “szar” Ferrariban csak a középmezőnyben küzdhet. Sajnálja a spanyolt.
Lauda: Szar a McLaren, szar a Ferrari 3


“Biztos vagyok benne, hogy nagyon frusztrált, de azért a fizetése egy kicsit enyhítheti a fájdalmát. Nem ülhet át a McLarenbe csak úgy, hiszen szerződése van, csak akkor léphet le, ha kirúgják. Néha sikerül a rossz autót választani. Emlékeznek Ronnie Petersonra? Ő volt a legjobb, de mindig a rossza csapatnál versenyzett” – utalt a hatalmas tehetségnek tartott, kétszer bajnoki másodikként végző, 1978-ban versenybalesetben elhunyt March- és Lotus-pilótára.
A Ferrari főnöke, Marco Mattiacci nem akarta felvenni a kesztyűt, amikor Lauda szavaival szembesítették: “Nem szeretnék egy interjúból kiragadott kifejezésre reagálni. Számomra Niki Lauda az autóversenyzés egyik legendája, minden idők egyik legintelligensebb versenyzője, végtelenül tisztelem” – mondta az olasz Autosprintnek.