Fotó: Europress

Fotó: Europress

Fotó: Europress


Michael Schumacher menedzsere, Sabine Kehm hétfőn jelentette be, hogy a tavaly december végén síelés közben súlyos agysérüléseket szenvedett Forma-1-es legenda “nincs kómában”, és hogy elszállították a grenoble-i kórházból. A 45 éves expilóta a svájci otthonához közeli Lausanne-ba került.
Schumacher továbbra is csak időnként van magánál, beszélni nem tud, de a szállítás közben a mentőautó személyzetével és általában a családjával is szemmozgásokkal, biccentésekkel kommunikál. 
A barcelonai egyetemi kórház neurológus főorvosa, Robert Belvi szerint az utóbbi információk mindenképpen pozitívak: 
Schumacher új tarózkodási helye, a lausanne-i kórház Fotó: Europress

Schumacher új tarózkodási helye, a lausanne-i kórház Fotó: Europress

Schumacher új tarózkodási helye, a lausanne-i kórház Fotó: Europress


“A kómából való felébredés azt jelenti, hogy a páciens képes kapcsolatot teremteni a környezetével, például képes egyszerűbb utasításoknak engedelmeskedni, utasításra nyitni, zárni a szemeit, kinyújtani a nyelvét, ilyesmik” – mondta a spanyol AS-nek. 
“Ha tényleg képes ezekre, akkor egyértelműen megvan a kapcsolat az agy és a külvilág között. A kómából való felébredés nagyon pozitív a prognózis szempontjából. Schumacher az első választ már megadta arra, hogy vegetatív állapotban van-e vagy magánál van. Most majd kiderül, hogyan alakul a felépülés, remélhetőleg 100 százalékos lesz.”
“Azonban nem érdemes a régi személyt visszavárni a beszéd, a mozgás tekintetében – minden a sérülések súlyosságától függ. De az ébredés után általában elég gyorsan haladnak a dolgok, az első három hónapban kiderülhet majd, hogy Schumacher milyen tempóban halad, és milyen maradandó károsodásai lehetnek.” 
Fotó: Europress

Fotó: Europress

Fotó: Europress


Schumacher utolsó F1-es csapattársa, a mercedeses Nico Rosberg nagyon örül a híreknek, de egyelőre nem tervezi, hogy személyesen is találkozzon honfitársával: “Nem, a látogatás nem lenne illendő, hiszen nem tartozom a szűkebb baráti köréhez” – nyilatkozta a német Bildnek, hozzátéve, hogy ő maga hisz a nagy küzdőként ismert hétszeres bajnok felépülésében.
“Emlékszem, amikor az egyik utolsó futamán, Austinban is minden egyes körön a határon nyomta, pedig csak a 10. helyért küzdöttünk. Utána pedig végigülte a kétórás csapatértekezletet, pedig az ő pályafutásával és eredményeivel a háta mögött elnézhető lett volna, ha jobb dolga is akad. Ezért is tudom, hogy ha valaki, hát Schumi képes megnyerni ezt a küzdelmet.”
Fotó: Europress

Fotó: Europress

Fotó: Europress


A Mercedes idén “Keep figthing Michael”, azaz “küzdj tovább, Michael!” matricákkal az autóin versenyez, és ez a legfrissebb hírek után is marad az ezüst nyilakon, mondta a csapatfőnök, Toto Wolff: “A Schumi-matrica egészen addig marad, amíg Michael nincs túl ezen a nehéz küzdelmen.”