Schumi és Podolski 2012-ben


A német sportrajongóknak jó napja volt hétfőn: késő délelőtt kiderült, hogy Michael Schumacher öt és fél hónap után elhagyta a grenoble-i kórházat, hogy a rehabilitációja otthonához közel, Lausanne-ban folytatódjon, kora este pedig annak örülhettek, hogy a focivébén válogatottjuk 4-0-ás kiütéses győzelmet aratott Portugália felett.
A német csapat sztárcsatára, a Schumacherrel jó viszonyban lévő Lukas Podolski össze is kapcsolta a két dolgot, a Forma-1-es legendának ajánlotta a diadalt.
“Mindannyian örömmel hallottuk, hogy elhagyta a kórházat. Jól van, gyógyul, ami nagyon jó hír. Amikor ilyen hírt hallunk egy barátról, az mindig ad egy kis lökést, én nagyon örültem, amikor erről hallottam” – magyarázta.
 
“Nagyszerű fickó, és igazi focibolond. Talán nézte a meccset vagy értesült az eredményről. És ha esetleg megnyerjük vb-t, akkor önmagunk mellett egy kicsit az ő kedvéért is győzünk majd.”

Csoda és remény

Csodáról, reményről és jó hírekről írt a nemzetközi sajtó azután, hogy a hétszeres Forma-1-es világbajnok Michael Schumacherről hétfőn kiderült, elhagyta a grenoble-i kórházat.

Németország

bild.de:
“Forma-1-es legendánk, Michael Schumacher hétfő óta nincs már kómában! Schumi rehabilitációja lakóhelyétől 40 kilométerre, Lausanne-ban folytatódik. Schumi beszélni még nem tud, de a hangokra reagál és a szemével kommunikál. Feleségének, Corinnának a hangjára sokkal erőteljesebben reagál, mint másokéra.”

Frankfurter Allgemeine Zeitung:
“Vége a kómának: Michael Schumacher elhagyta a grenoble-i kórházat, ezzel jelentős lépést tett a felépülés irányába.”

Olaszország

Gazzetta dello Sport:
“Jó hírek: Schumacher már nincs kómában és elhagyta a grenoble-i kórházat.”
    
La Repubblica:
“Schumi – visszatért a remény. A lausanne-i klinikán kezdődik majd a rehabilitáció, családja is végig vele lesz egy olyan elkülönített területen, amelynek célja a privát szféra védelme.”
    
La Stampa:
“Öt televíziós közvetítőkocsi, kéttucat kíváncsiskodó, de egyetlen rajongó sem. A lausanne-i kórház előtt Michael Schumacher ottléte során is minden a napi rutin szerint zajlik.”
    
Corriere della Sera:
“Schumacher kinyitotta a szemét. Közel hat hónap, 169 nap után felébredt a kómából. Rendkívül sok idő, amit a hétszeres Forma-1-es világbajnok a grenoble-i kórház intenzív osztályán eltöltött.”

Anglia

The Times:
“Schumacher ismét hall, miután felébredt a kómából – most egy hosszú, nehéz utat kezd meg.”
    
Daily Mirror:
“Schumacher visszatért a halálból – a Forma-1 legendás alakja felébredt a kómából és megkezdi a rehabilitációt, amely bizonyára hosszú lesz.”

Spanyolország

El País:
“Schumacher egy kicsivel közelebb került saját lakóhelyéhez.”
    
El Periódico:
“Csak annyit tudunk, hogy Schumacher felébredt a kómából és elhagyta a grenoble-i kórházat. A menedzsere ettől eltekintve hallgatásba burkolózott. Arról nem mondott semmit, hogy mennyire súlyosan károsodott az ex-pilóta agya, mennyire van a tudatánál, vagy hogy tud-e egyáltalán mozogni.”
    
Marca:
“Michael Schumacher harca tovább folytatódik. Korábban padlógázzal élte az életét, most lassan, lépésről lépésre kell haladnia.”
    
As:
“Visszatérés az életbe: balesete után Schumacher az életben maradásért küzdött. Most új harc kezdődik a számára. Lehetséges, hogy sokat visszahoz majd abból, amilyen egyszer volt.”

Franciaország

L’Équipe:
“Michael Schumacher visszatért. A rehabilitációs folyamat, amely előtt áll, hosszú lesz. De az, hogy Grenoble-ból Lausanne-ba került át, a remény egyik jele.”
    
Le Figaro:
“Michael Schumacher új harca. Bár a korábbi versenyző felébredt a kómából, jövője egyelőre homályosnak tűnik.”
    
Le Parisien:
“A bizonytalanság továbbra is nagy.”

Hollandia

nrc.next:
“Michael Schumacher kilenc élete… Hogy most pontosan hogy van, azt nem lehet tudni. Az viszont biztos, hogy a hétszeres világbajnok soha, de soha nem adja fel.”
    
De Volkskrant:
“A kérdés az, hogy a Schumachert övező médiacirkusz milyen mértékű lesz a lausanne-i rehabilitáció ideje alatt. Hétfőn viszonylag nyugodt volt a légkör. Talán a következő hetekben és hónapokban a sajtó inkább a brazíliai futball-világbajnoksággal, majd a Tour de France-szal foglalkozik majd.”

Bulgária
    
Standart:
“Csoda történt! Schumi felébredt!”
   
24 Csassza:
“Michael Schumacher kinyitotta a szemét és önállóan lélegzik.”