A Mercedes a Forma-1 teljes történetében is ritkán látott dominanciával kezdte az új motorokat és új szabályrendszert hozó 2014-es idényt: a Lewis Hamilton kiesését hozó Ausztrál Nagydíjon kívül minden futamon kettős győzelmet arattak, hatból hat versenyt nyertek meg eddig.


A konstruktőri és egyéni bajnokságban is toronymagasan vezető Mercedes AMG korábbi fejlesztő- és tesztpilótája, Sam Bird úgy véli, a Mercinél még nem is adtak bele mindent:
“Szerintem akkora előnyük van jelenleg, hogy nem is mutatják meg az igazi potenciáljukat. Ha a riválisok elkezdenek közelíteni, akkor azt látjuk majd, hogy ők is lazán előhúznak még egy kis tempót” – nyilatkozta a Sky Sportsnak az idén a Formula E-re átnyergelt angol. 
Bird szerint az ezüst nyilak versenyképessége nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy már évekkel ezelőtt erre az idényre készültek: “Nagyon-nagyon régen elkezdték a munkát. Emlékszem, hogy már 2011-ben is folytak a megbeszélések és a szimulációs fejlesztés, szóval nagyon rég erre a projektre koncentráltak, nem csoda, hogy ekkora előnnyel vannak az élen.”
F1: A Mercedes csak játszik a mezőnnyel 3


A Mercedes fölénye azt jelenti, hogy az egyéni bajnoki cím sorsa Lewis Hamilton és Nico Rosberg között dől majd el. A volt tesztpilóta másokhoz hasonlóan jellemezte a két versenyzőt: az angol a tehetség és a hangulat, a német a kemény munka embere.
“Eltérő versenyzőtípusok. Nico kivételesen keményen dolgozik a srácokkal, hogy műszakilag a világ egyik legjobb pilótája legyen. Lewis nyilvánvalóan óriási tehetséggel rendelkezik, magabiztos az autóban, bízik a saját teljesítményében. Az év végéig nagyon szoros lehet a verseny. Lewis hangulatán és formáján múlhat, de nem kétséges, hogy Nico is végig versenyben lesz.”