A Mercedes 2014-re elképesztően domináns autóval állt elő, eddig csakis az ezüst nyilak tudtak pole-t szerezni és futamot nyerni, az egyéni bajnoki címért folyó küzdelem egyértelműen az ő pilótáik, Lewis Hamilton és Nico Rosberg között folyik.


Az addig csak a felszín alatt megbúvó feszültség a múlt hétvégi Monacói Nagydíjon bukott ki végleg, sokan már teljes meggyőződéssel hasonlítják a helyzetet Alain Prost és Ayrton Senna évekig tartó keserű párharcához, amely 1988-ban kezdődött az akkor hasonlóan domináns McLarennél. 
A Mercedes-csapat társfőnöke, Toto Wolff szerint ez erős aránytévesztés.
“Feszült a viszony, de ez a feszültség normális. Sokat beszéltek már a viszonyukról, de nem ez a fő dolog a bajnoki hadjáratunkban. Ez is egy munka, nem szórakozás, a versenyzőknek elsősorban a csapatért kell dolgozniuk” – mondta az osztrák.
“Sokan hasonlították ezt a Senna-Prost helyzethez, ami hízelgő Lewisra és Nicóra nézve, azonban a mostani helyzet teljesen más. A Mercedes-Benz filozófiája az, hogy a pilótáink szabadon versenyezhetnek. Addig játszhatnak szabadon, amíg játékokban nem tesznek kárt” – utalt arra Wolf, hogy a pontok elszórásával járó incidenseket, a McLaren legendás párosánál elfordult ütközéseket ők már nem fogják tolerálni.
F1: Senna-Prost a Mercedesnél? Ugyan már! 3


Wolff hozzátette, hogy a pilótákat is emlékeztették arra, hogy a pályán közel 300 ezer Mercedes-dolgozót képviselnek, így az “önzőzésre” nincs lehetőség.
Hamilton maga is rájátszott a Senna-Prost párhuzamra, amikor Rosberg szombati, vitatott módon megszerzett pole-ja után azt mondta, hogy Senna módjára, azaz akár ütközéssel dönti el a küzdelmet, de azóta ezt is “helyesbítette”: “Komolyan, csak vicceltem. A csapat az első” – mondta a második címéért hajtó 2008-as világbajnok.