Az idény első futamain megindult erjedés Monacóban “hozta meg gyümölcsét” a Mercedesnél, a pole-t vitatható körülmények között megszerző, majd azt vasárnap győzelemre váltó Nico Rosberg és a bajnokságot előtte vezető, négyfutamos győzelmi széria után csak másodikként beérő Lewis Hamilton kapcsolata alaposan elmérgesedett.
Hamilton kedden már arról beszélt, hogy tanult a monte-carlói hétvégéből, és ettől csak erősebbé válik a Kanadai Nagydíjra és a bajnokság további részére, de egyelőre nehéz megmondani, valójában milyen következményei lesznek a történteknek. 
Hamilton volt csapattársa, Jenson Button szerint a 2008-as bajnoknak tényleg van esélye arra, hogy megerősödjön: 


“Lewis győzelmi sorozatának megtörése valóban sokat számít Nico bajnoki esélyei szempontjából. Vajon elég erős Lewis ahhoz, hogy talpra álljon? Szerintem igen. Még elszántabb Lewist látunk majd Kanadában, és amúgy is imádja azt a pályát” – mondta a 2009-es világbajnok.
“Emlékszem, amikor nekünk volt valami összecsapásunk a pályán, vagy valami gondunk egymással vagy a csapattal, Lewisnak pedig rossz futama volt, akkor mindig a lelkére vette és panaszkodott – de aztán a következő futamon tönkre is vert. Erősebben tért vissza. Szóval az ellene folytatott pszichológiai hadviselés nem fog bejönni.”
“Lewis elég indulatos ember, és alaposan meg tud sértődni, de csak még elszántabban tér vissza. Miután (2012-ben) Spában eltérő leszorítóerővel mentünk, és ezen felhúzta magát és megsértődött, a következő futamot megnyerte. Nagyon jól képes túllépni és újra erőre kapni, ugyanis nagyszerű versenyző, nagyon gyors, bármilyen pályán végigrángatja az autót. A következő futamon nem lesz gondja Nicóval.”
F1: Megerősödik vagy belebukik Hamilton? 3


Másképp látja ezt Hamilton 2008-as bajnoki ellenfele, a williamses Felipe Massa. A brazil veterán szerint éppenséggel meg lehet piszkálni az angolt annyira, hogy megtörjön a lendülete:
“Lewis az a típus, akinek tökéletes passzban kell lennie, máskülönben hibázni fog. 2007-ben azért bukta el a bajnoki címet, mert eldobta az autót Kínában és Brazíliában. Az ő hibáin múlott a dolog.”  
“Ha Rosberg szándékosan hibázott (az időmérőn), nos, ez nagyon nem az én stílusom. De az biztos, hogy pszichológiai szempontból az ilyesmi árthat Hamiltonnak és Rosberg kezére játszhat.”