Míg az élmezőnyben inkább csak Sebastian Vettel ki- és Kimi Räikkönen visszaesése jelentett fordulatot, a top10 másik felén történelmi eredmény született a Monacói Nagydíjon azzal, hogy a marussiás Jules Bianchi – két büntetés után – a 9. helyen zárt.
A “szomszédban”, Nizzában született francia pilóta két öt másodperces büntetést kis kapott, a másodikat épp azért, mert a csapat a a szabályokat rosszul értelmezve az elsőt a biztonsági autós szakasz alatt töltette le vele. 


Mivel Bianchi a második büntetés kiosztása után már nem ment ki a bokszba, az 5 újabb másodpercet a végeredményéhez adták, de azzal is a 9. helyet érte el, pontot szerzett. Sem a 2010-ben Virginként bemutatkozott Marussia, sem az egykor Lotus Racingként kezdő Caterham F1 nem tudott még futamon a top10-ben zárni, hajszál híján négy és fél idény kellett az áttöréshez.
“Nagyon rég vártunk már erre, és most, hogty sikerült, igazán büszke vagyok a csapatra! Ragyogó munkát végeztek, igazán örülök, hogy ilyen eredményt hozhattam. Nagyon stresszes futam volt ez nekem, az autónak és a csapat számára is, több büntetésem is volt, szóval nagy szerencse, hogy így is pontszerző helyen tudtam végezni. Lenyűgöző, mást nem is tudok most mondani” – nyilatkozta a bokszutcában a Forma-1-ben tavaly bemutatkozott 24 éves versenyző. 
A csapatfőnök, John Booth a garázsban már rögtön a leintés után durrogó pezsgősüvegek aláfestése mellett hatalmas bulit ígért: “A fellegekben járunk! Az öt másodperces büntetés miatt (Romain) Grosjean mögé kerültünk, kár, de így is teljesen odavagyunk! Öt hosszú évig dolgoztunk ezért. Amikor (tavaly) megszereztük a konstruktőri 10. helyet, azt hittük, mekkora bulit tartottunk, na, majd ma este megmutatjuk!” 
A kérdésre, hogy ezután mi lehet a következő cél, Booth határozottan felelt: “A nyolcadik hely!”
A sors fintora, hogy a nagy ellenfél, a Caterham is F1-es története legjobb eredményét érte el Marcus Ericcson 11. helyével, ez azonban immár semmit sem számít, csakis kézzel fogható pontokkal előzhetik meg a Marussiát.