A Mercedes jelenlegi előnye mellett nagyon valószínű, hogy a 2014-es Forma-1-es világbajnokság az ő pilótáik, Lewis Hamilton és Nico Rosberg között dől majd el.
Az “első vér” egyértelműen Hamiltoné, hiszen a melbourne-i kiesése után az azóta rendezett négy futamot megnyerte, míg az ausztráliai győzelmet követően Rosberg mindig csak második tudott lenni, és Barcelona óta már a pontversenyben is csak üldöző. Az angol – bár tagadja – üzenget is, próbálja fejben megtörni csapattársát, aki azonban tartja magát, legalábbis ezt állítja.
“Igen, valóban van pszichológiai eleme is, ahogy minden sportágban. Michael Schumacher hihetetlenül jó volt ezen a téren, számomra pedig izgalmas volt tőle tanulni – és sokat is tanultam” – utalt a 2010-12 közötti csapattársára, a hétszeres bajnok legendára a Frankfurther Allgemeine Zeitungnak adott interjújában.
“De egyelőre még nem tartunk a pszichológiai háborúnál Lewisszal – most még inkább csak a pályán folyik a harc” – tette hozzá, elismerve viszont, hogy Hamilton nagy pillanatnyilag formában van.
F1: Rosberg kész a háborúra 3


“Lewis lendületben van, ez egyértelmű. A sportban akadnak periódusok, amikor minden összeáll, de előbb-utóbb az inga átlendül a másik irányba. Az önbizalmam nem sérült, tudom, hogy milyen gyors voltam az előző három futamon. Emellett a világbajnokság az egyenletes teljesítményről szól, én pedig minden egyes hétvégén ott voltam a dobogón – ezt pedig senki más nem mondhatja el magáról.”
Bár Rosberg szerint még nincs nyílt háború kettejük között, azért nem felhőtlen a viszony, Hamilton segítése már nem fér bele: “Nem mennék hozzá azzal, hogy Lewis, figyelj, ez a legjobb beállítás! Barcelonában sikerült megtalálnom a legjobb beállításokat a differenciálműnél, az adat hozzáférhető volt, de azért neki is magának kellett megtalálnia. 
Fotó: Europress

Fotó: Europress

Fotó: Europress


A német pilóta szerint az is sokat számít, hogy gyerekkorától ismeri Hamiltont, a karrierjük a gokartozástól kezdve párhuzamosan haladt.
“Szinte minden nap észreveszek valamit, amit már korábbról is ismerek nála. Lewisnak ma is ugyanazok az erősségei és a gyengéi. Hihetetlenül gyors tud lenni a pályán, de ki tud borulni, ha valami nincs rendben. Tudom, hogyan lehet megverni. Ma is minden ugyanolyan, mint egykor, ami megkönnyíti a dolgomat.”
Más kérdés, hogy a gokartozásban is Hamilton győzött kettejük közül, de Rosberg szerint ez nem számít.
“A Forma-1 egész más, mint a gokart. Műszakilag sokkal összetettebb, engem pedig nagyon is érdekelnek a beállítások, az adatok. Én iszonyúan élvezem, amikor ezen a területen találhatok valami előnyt a többiekkel szemben. A Forma-1 a vezetésről szól igen, de emellett az gondolkodásról is.”
Hamilton-Rosberg meccs következő fordulója ma délután, a Monacói Nagydíj időmérőjén jön, ahol a tavalyi győztes német megpróbálhatja visszavenni a kezdeményezést Hamiltontól.

Lesz itt még tűzijáték!

A Mercedes dominanciáját tekintve a mostani helyzethez leginkább a McLaren 1988-as idénye hasonlítható, amikor a mindent vivő MP4/4-essel Alain Prost és Ayrton Senna a 16 futamból 15-öt megnyerve uralta az évet. Prost maga is lát hasonlóságokat, ha 1988-89-re gondol.

Fotó: Europress

Fotó: Europress

Fotó: Europress


“Nem könnyű jóban maradni a csapattárssal. Elég egy apró csapaton belüli probléma, vagy akár valami külső dolog, és igen gyorsan kitörhet a viszály. Nagyon ritkán lehet a végéig fenntartani a barátságot, főleg, ha kemény a csata. Úgy tűnik, a Mercedes egyelőre tudja kezelni a dolgot, de majd meglátjuk. A versenyzők beállítottságán is múlik” – mondta Prost, aki ugyan több pontot gyűjtött ’88-ban, de az akkori pontrendszer sajátosságai miatt mégis csapattársa, Senna vitte a címet.