Monte-Carlóban csütörtök délelőtt az első szabadedzéssel megkezdődött a Monacói Nagydíj hosszú hétvégéje. A száraz, de borús időben folytatódott a Mercedes uralma, az élen a komótosan, pár perces késéssel megérkező Lewis Hamilton és csapattársa, Nico Rosberg zárt.


Az első edzés alapján azonban úgy tűnik, ezen a hétvégén nem feltétlenül lesz teljesen laza dolguk, ugyanis a szemmel láthatóan nagy formában lévő Red Bull-os Daniel Ricciardo mindössze bő kéttizeddel végzett az ezüst nyilak mögött – igaz, a címvédő Sebastian Vettel az ausztráltól fél másodpercet kapva csak az 5. lett, Fernando Alonso elé tudott kerülni a Ferrarival. Kimi Räikkönen sem ment rosszul a másik Ferrarival, ő a 6. időt hozta.
Mögöttük Williams-Force India-McLaren csata látszik kibontakozni.
Bár az előzetes spekulációk talán túlzónak bizonyultak, azért akadt néhány incidens az edzés során. A marussiás Max Chilton már az elsején megpördült és lefulladt, nem tudta folytatni, míg a Adrian Sutil alól ugyanott, a Mirabeau-ban alacsony sebességnél kitört az autó fara és lekoccolta a falat. A másik Sauberrel Esteban Gutierrez nem sokkal a vége előtt “parkolt le” a Ste Devote bukóterében, miután alaposan elfékezte magát a célegyenesen.
F1: Hamiltonék az élen, közel a Red Bull 3


Räikkönen is megpördült az első kanyarban, de tovább tudott menni, ahogy Alonso is megúszta, amikor a Mirabeau-nál hibázott. A caterhames újonc, Marcus Ericsson egyszer szembefordult a menetiránnyal, de ő is képes volt folytatni az edzést.
A mclarenes Kevin Magnussen és a Force Indiá-s Sergio Perez nagy balesetet úszott meg, amikor a mexikói váratlanul fékezett, a dán újonc pedig hajszál híján felöklelte hátulról.
Az időjárás az edzés végére alaposan elromlott, szinte biztosnak tűnik, hogy délután már eső fogadja az F1-eseket.
Monacói Nagydíj, 1. szabadedzés, Monte-Carlo, 2014.05.22.