A jelenleg is kómában fekvő, hétszeres világbajnokkal kapcsolatban egyre furcsább tárgyak kerülnek elő, amikkel élelmes kereskedők próbálnak komoly összeget szakítani. A bizarr, síremléknek is beillő márványszobor után most egy doboznyi kipufogógáz bukkant fel, egyenesen Michael Schumacher 1998-as Ferrari F300 versenyautójából.

Ez mindennek a teteje! – Eladó Schumacher kipufogógáza 1
Hihetetlen? Elsőre talán annak hangzik, pedig a német Vodafone elődje, a D2 telekommunikációs cég látott fantáziát a konzervdobozba zárt kipufogógázban. Számításuk bejött, Schumacher egyik fanatikus rajongója 30 000 márkát fizetett egy jótékonysági aukción, hogy tulajdonába kerülhessen a furcsa emléktárgy.

Ez mindennek a teteje! – Eladó Schumacher kipufogógáza 2

Mára pedig új gazdát keres az elégett versenybenzin maradékát rejtő fémdoboz, a licit jelenleg 680 ezer forint körül áll.


A témában tovább kutakodva még meghökkentőbb konzerveket találhatunk. “Piero Manzoni 1961-ben 90 darab 30 grammos, 4,8×65 centiméteres konzervet adott közre, melyre több nyelven az volt ráírva, hogy A művész ürüléke, nettó 30 gramm.

Az alkotás néhány darabja 1961 augusztusában szerepelt kiállításon, s a művész akkor egy-egy példány árát az arany aktuális árához igazította hozzá, vagyis pontosan annyiba került, amennyiért harminc gramm aranyat lehet vásárolni. Mára mind a kilencven számozott példány elkelt, ami pedig az értük fizetett összeget illeti, íme két példa: a londoni Tate Modern 2000-ben 22300 fontot fizetett a négyes sorszámú bádogdobozért (heves sajtóvitát váltva ki ezzel), egy másik példány pedig a Sotheby’s 2007-ben rendezett árverésen 124000 euróért kelt el.

Az utóbbi példa azt mutatja, hogy Manzoni konzervdobozba zárt ürüléke mára magasan meghaladta az arany árát, hiszen van, aki grammonként 4133 eurót hajlandó fizetni érte.”

forrás: artportal.hu