A négyszeres világbajnok Alain Prost Forma-1-es pályafutása során a Monacói Nagydíjon is négyszer tudott győzni, amivel a negyedik az örökranglistán Ayrton Senna (6 győzelem), a sokáig Mr. Monacóként emlegetett Graham Hill (5) és Michael Schumacher (szintén 5) mögött.
Monaco, az autószelídítők pályája 2


A francia legenda a hétvégén következő verseny előtt így írta le a monte-carlói nagydíjat.
“Bizonyos tekintetben érdemes kockáztatni, de emellett nagyon precíznek is kell lenni” – mondta a CNN The Circuit műsorának. “A legfőbb tulajdonság a körről körre való összpontosítás képessége ezen a pályán, ugyanis nagyon komplex. És ezért is van az, hogy időről időre vannak sokszoros győztesek. A megfelelő tapasztalat birtokában sikeresebben lehet teljesíteni ezt a kihívást.”
Prost egykori ellenfele, a háromszoros bajnok, de Monacóban győzni nem tudó Nelson Piquet mára szállóigévé vált módon úgy írta le a versenyt, mintha a nappaliban kellene helikopterrel repülni. A francia nagyjából egyetért, valamit el kell csípni a szűk utcákon.
1990, Senna vezet, Prost mögötte a Ferrariban

1990, Senna vezet, Prost mögötte a Ferrariban

1990, Senna vezet, Prost mögötte a Ferrariban


“Egy kicsit talán másképp jellemezném: minden évben, amikor az új F1-essel megérkezünk, beszállunk, és elérjük a Casino kanyart, minden évben, mindig ugyanaz az érzés jön: hogy is fogom bevenni ezt a kanyart, túl gyors, túl erős az autó ehhez. Aztán lassan ráérzünk az ízére, de eleinte tényleg olyan, mintha egy repülővel kellene leszállni. Lassan aztán megszelídítjük az autót, ennél nagyszerűbb érzés pedig tényleg nincs. Nekem csak egyszer, 1986-ban volt meg ez a 100 százalékos érzés. Akkor az első naptól kezdve úgy éreztem, hogy minden az irányításom alatt van, tényleg, szó szerint egy vagyok az autóval. Ha sikerül elérni ezt, akkor Monaco álomszerű.”
1984, Prost első monacói győzelme

1984, Prost első monacói győzelme

1984, Prost első monacói győzelme


A sajátos kihívás, az exkluzivitás és a hosszú-hosszú évtizedekre visszanyúló hagyomány miatt a Monacói Nagydíj a Le Mans-i 24 órás verseny és az amerikai Indy 500 mellett az autóversenyzés legnagyobb presztízsű futamának számít, amit a négyszeres győztes, legendának számító Prost is megtapasztalt, méghozzá negatív értelemben.
“Sokszor hallom, hogy azt mondják, ó, Alain világbajnok, de Monacóban csak négyszer nyert, Ayrton viszont hatszor. Én hatszor győztem a Francia Nagydíjon, de az senkit sem izgat, a monacói győzelem sokkal értékesebb.”