A pénteki Hamilton-dominancia utána  Spanyol Nagydíj utolsó, szombat délelőtti szabadedzésén a csapattárs, Nico Rosberg zárt az élen a Mercedesszel. Az angol csak a második lett, de a lemaradása elsősorban abból fakadt, hogy a kvalifikációs szimulációján hibázott, visszatért a bokszba, az utolsó percekben pedig már nem ment ki igazán gyors körre. A hétvége legjobb ideje továbbra is az övé még péntekről.
Az ezüst nyilak mögött a helyiek kedvence, Fernando Alonso lett a legközelebbi üldöző – 1,3 másodperces lemaradással Rosbergtől -, de az edzés első felét végig a garázsban töltő Felipe Massa is jó eredményt facsart ki a Williamsből.
Meglepetésnek számíthat a lotusos Romain Grosjean 5. pozíciója – igaz, a csapat régóta Barcelonára ígérte az előrelépést.
A Red Bullnak, és főleg Sebastian Vettelnek nem ment valami jól, csak a 10. lett, míg Daniel Ricciardo magabiztosabban vezetve a 7. időt érte el. A top10 második felében rajtuk kívül ott sorakozott még a két McLaren, valamint a két évvel ezelőtti győztes Pastor Maldonado a másik Lotusszal.
F1: Rosberg az élen, Hamilton visszavett 3


Kimi Räikkönen “sehol sem volt”, a finn csak a 14. helyig jutott.
A mezőny nagy része az edzésen végig küszködött az idén már alacsonyabb leszorítóerő, valamint a kemény Pirellik miatti gyenge tapadással, olyan pontokon is csúszkáltak, ahol korábban még “sínen futott” az autó. Alonso, Vettel is ki-ki nézett a pálya szélén túlra, de egyedül Max Chilton volt az, aki egy elfékezés után a kavicságyban fejezte be a gyakorlást. Az angol pénteken a 4-es, most az 5-ös kanyarban hibázott.
Az eredmények egyébként még mindig nem igazán mérvadóak, ugyanis délutánra 20-ról 40 fok környékére melegedhet majd az aszfalt, így az időmérőn újra teljesen más tapadási jellemzőkkel szembesülnek majd a pilóták.
A Spanyol Nagydíj időmérője délután 14 órakor kezdődik.
Spanyol Nagydíj, 3. szabadedzés, Barcelona, 2014.05.10.