Akár már most kioszthatnák a Spanyol Nagydíjat, akkora Lewis Hamilton barcelonai fölénye. 


A mercedeses angol a délutáni szabadedzésen csapattársának, a rajta kívül egyedüliként 1:26 alá menő Nico Rosbergnek is kis híján fél másodpercet adott, míg a legközelebbi nem mercis üldöző, Daniel Ricciardo gyakorlatilag egy teljes másodperccel volt lassabb nála. És nem is csak a rövid etapos gyors körökön – Hamilton és Ricciardo is 16-16 körös, kemény gumis hosszú etapot ment, az átlagos különbség ekkor is hajszál híján egy másodperc volt közönként.
Hamilton idejéhez viszonyítva a helyi hős, Fernando Alonso (4.) bő másfél másodperccel maradt el, a másik ferraris, Kimi Räikkönen (5.) a maga 1,7-es hátrányával pedig az utolsó volt, aki még két másodpercen belül maradt.
A top10 második felében sorakozó két mclarenes, a wiliamses Felipe Massa, a lotusos Pastor Maldonado, valamint a Toro Rossó-s Danyiil Kvjat már eggyel alacsonyabb kategóriában futott.
Az edzés alapján úgy tűnik, hiába igyekeztek a riválisok, a Mercedes is legalább annyit fejlődött, mint az üldözők, közelebb kerülni nem sikerült, talán csak a McLaren mozdult előreébb, megelőzve a Force Indiát és a Williamst.
Sebastian Vettel a délelőtti meghibásodás miatt nem vezetett, az autója elektronikáját még délután is szerelte a csapat.
Az edzésen komoly baleset nem történt, de akadtak problémák és incidensek. A Lotusoknál a fékekkel olyan súlyos gond volt, hogy egyszerre mindkét autót a bokszba parancsolta a csapat, a Marussiánál Jules Bianchi az edzés közepén az utolsó kanyarban elvesztette a középső kiegészítő elemet a hátsó szárnyáról (monkey seat), míg Max Chilton a leintés előtt másfél perccel szánkázott be a 4-es kanyar kavicságyába egy elfékezés után.
A Toro Rosso komoly pénzbüntetésre számíthat, ugyanis pár perccel a vége előtt a bokszból épp a pályára lépő Jean-Eric Vergne az első kanyar kijáratánál elhagyta a jobb hátsó kerekét – ezt pedig nagyon szigorúan veszik a stewardok az elmúlt egy-két évben.
A minden bizonnyal további Hamilton-dominanciát hozó Spanyol Nagydíj szombaton délelőtt a 3. edzéssel, majd délután 14 órakor a kvalifikációval folytatódik.
Spanyol Nagydíj, 2. szabadedzés, Barcelona, 2014.05.09.