F1: Alonso rúgatta ki Domenicalit? 1
F1: Alonso rúgatta ki Domenicalit? 2

F1: Alonso rúgatta ki Domenicalit?

F1: Alonso rúgatta ki Domenicalit?

F1: Alonso rúgatta ki Domenicalit? 9
F1: Alonso rúgatta ki Domenicalit? 10
F1: Alonso rúgatta ki Domenicalit? 11
F1: Alonso rúgatta ki Domenicalit? 12
F1: Alonso rúgatta ki Domenicalit? 13
F1: Alonso rúgatta ki Domenicalit? 14
Fotó megosztása:
F1: Alonso rúgatta ki Domenicalit? 15


Mclarenes kollégája és “sorstársa”, Martin Whitmrash után pár hónappal Stefano Domenicali is belebukott a kudarcos idénykezdetbe, hétfőn bejelentette  lemondását, amelyet az elnök, Luca di Montezemolo el is fogadott.
Az olasz Gazzetta dello Sport úgy tudja, hogy a Ferrari csapatfőnökének idény közbeni távozásához a harmadik bajnoki címet évek óta hiába váró Fernando Alonso, valamint a szintén nem túl boldog Kimi Räikkönen elégedetlensége okozta, egyszerűen már “veszélyes” szintet ért el a kiábrándultságuk.
A brit Sky Sports szakkommentátora, Ted Kravitz is hasonlóan látja a változás okát: “Alonso egyértelműen kulcsszerepet játszhatott ebben, nála jobban senkinek nincs elege abból, hogy a Ferrari nem képes győztes autóval előállni. Alonso a háttérben adagolhatta Montezemolónak, hogy gyerünk már, tegyünk rendet. Alonso James Allison (Lotustól való) megszerzésében is főszerepet játszott, és most is azt mondhatta, hogy rajta, most nagy változás kell – pont, ahogy Domenicali említette a lemondása bejelentésében.”
F1: Alonso rúgatta ki Domenicalit? 16


Domenicali posztját az F1-ben gyakorlatilag ismeretlen Marco Mattiacci, aki eddig a Ferrari észak-amerikai elnök-vezérigazgatója volt, sokan azt feltételezik, hogy ő csakis átmeneti megoldást jelent, amíg a maranellói csapat egy nagyágyút – például a Mercedestől tavaly év végén kiszorított Ross Brawnt, vagy az ugyanonnan távozó Bob Bellet, esetleg az egykori pilótát és Toro Rosso-főnököt, Gerherd Bergert – nem szerez.

A Ferrari utoljára 2007-ben, Kimi Räikkönennel nyert egyéni bajnoki címet, az utolsó konstruktőri sikerüket pedig 2008-ban ünnepelhették – akkor már Domenicali vezetése alatt, de nagyban az előző évig irányító Jean Todt munkájának utóhatásaként.

2009 óta a Ferrari időnként ugyan az egyéni cím közelébe jutott, de legjobb estben is csak “az első vesztesek” lettek, így a 2014-es radikális szabályváltozások, valamint a Räikkönen visszahívásával összeállt bajnoki párossal csakis a bajnoki küzdelem lehetett a cél, a csapat viszont az első három futamon még a dobogóig sem jutott, az 5-6. erőt képviselték a mezőnyben.