Esőben versenyezni mindenkor a legnagyobb kihívás a pilóták számára. Ezért van, hogy a legnagyobb bajnokok mindig ilyen nehéz körülmények között villantják meg tehetségüket, gondoljunk csak Ayrton Sennára, vagy a saját kora legnagyobb esőmenőjének számító Michael Schumacherre.

Gyakorlatilag ekkor, nulla látótávolság mellett jön képbe az istenadta tehetség, mert az elöl haladó esőfüggönyében haladva csak a bolondok és a zsenik fékeznek az utolsó pillanatban.

Jack Aitken a legendás imolai pályán elszenvedett balesete jól illusztrálja a problémát, a Formula Renault sorozat fiatal versenyzője fejben érezte a határokat, de a valóság más képet mutatott, így keményen felöklelte az előtte haladót.


Szakadó esőben nem ritka az ilyen baleset, mind közül a legvitatottabb 1998-ban történt a Belga Nagydíjon. A nagy előnnyel vezető Michael Schumacher épp lekörözéshez készült, amikor hátulról telibe találta a bajnoki címre esélyes rivális Mika Häkkinen csapattársát, David Coulthardot. Mai napig vitatéma, hogy csak a rossz látási viszonyok, vagy a picit lassító Coulthard szándékosan ütötte el Schumachert a tíz világbajnoki pont megszerzésétől.