A Marussia sportigazgatója, Graeme Lowdon tart attól, hogy a motorok hangerejével párhuzamosan a Forma-1 kereskedelmi értéke is csökkent. A szurkolók az Ausztrál Nagydíj óta rinyálnak az új turbómotorok zümmögése miatt, amelynek a nézőszám szempontjából is lehet következménye. És akár néhány szponzor is faképnél hagyhatja a sorozatot.


“A legtöbb szurkoló tévén keresztül találkozik az F1-gyel, őket nem igazán érinti a motorhang” – vélekedett Lowdon. “A hangtól függetlenül az első verseny izgalmas volt, szóval a tévénézők nem érzékeltek nagy változást.”

“A hangerő ugyanakkor kereskedelmileg is fontos, mert ez jelképezte, hogy a Forma-1 más világ. Ez mindig a kezünkre játszott a különböző szerződések megkötésénél, mert a motorok erős hangját meghallva mindenki érezte, hogy ez valami különleges dolog.”

“Amit most hallani, az sokkal kevésbé letaglózó, akármivel össze lehetne keverni. A legnagyobb potenciális változást a wow-faktor jelenti, amely nagyon fontos. Ennek lehet hatása, és ezt kezelni kell.”