A Forma-1-be 2010-ben belépett három új csapat közül a spanyol HRT már a 2012-es szezon végén kidőlt, a Caterham és a Marussia pedig négy idény alatt sem tudott közelebb kerülni  a régiekhez, pont nélkül, csak a saját kis csatájukat vívva küzdöttek.
Míg a Renault-motorral szerelt Caterhamnél most sem tűnik jobbnak a helyzet, a Cosworth helyett immár a Ferrari turbós V6-osait használó Marussia a teszteken jóval több ígéretet mutatott. A 2009-es világbajnok, Jenson Button szerint érdemes lesz figyelni rájuk, áttörés előtt állhatnak.
Fotó: Europress

Fotó: Europress

Fotó: Europress


“Érdekes látni, hogy az új fejlesztésekkel mennyi csapat lesz hirtelen versenyképesebb, az elmúlt hetek során hogy találtak másodperceket. Sok csapat tűnik erősnek. Ahogy figyeltem a Marussiát, nagy sebességnél még ők is sokkal jobbnak látszanak a tavalyihoz képest. Szerintem komoly meglepetést okozhatnak majd a versenyképességükkel!” – állította a McLaren veteránja. 
Ami a Caterhamet illeti, a gyenge és megbízhatatlan Renault-erőforrás miatt a zöld autó nagyon lassú, ami igen aggasztó lehet a versenycsapat számára, ugyanis az alapító-tulajdonos, Tony Fernandes egyértelművé tette, hogy nincs pardon, ha 2014-ben sem történik meg az előrelépés, valószínűleg felszámolja a Forma-1-es projektet.