Japán kultúrája, a szigetország életvitele idegen dimenzió az európai ember számára. Tótágast állt világ, ahol egy átlagosnak tűnő képregényben könnyedén meglepő, fura, sőt bizarr karakterekre bukkanhatunk. Mivel megkerülhetetlen, szinte minden témát feldolgozó stílusról van szó, így természetesen akadnak a Forma-1 világához köthető Mangák is.

De még mielőtt belemélyednénk, lássuk mitől Manga egy képregény.

Japán képregénye – A Manga

A klasszikus japán ukijoe festészet és a nyugati művészeti hatások találkozásából fokozatosan jött létre, míg mostani jellege kialakult, s a köztudatban ? főképp Japán határain kívül ? összeforrt a japán popkultúrával.

Jelenleg Japánban a legnagyobb példányszámában kiadott írásos média a manga. Méretük és hosszuk igen eltérő lehet, akár ezer oldalastól a mellényzseb méretűig széles skálán mozog. A mangák nem kizárólag kötetekbe foglalva találhatóak meg, a különböző presztízsű manga folyóiratok is közölnek sorozatokat, heti és havi rendszerességgel.

Számos támadás éri e sajtótermékeket, hogy túlzottan brutálisak, véresek, olykor pornográf jellegűek, semmitmondóak. Ez sok esetben nem is tagadható, ám itt a titkos vágyak, az emberekben szunnyadó vad érzelmek kivetítésére nyílik így lehetőség.Mintha beöltöznének egyesek a kedvenc figurájuk bőrébe, megszabadulnak korábbi személyiségünktől, s új alteregójukkal minden korábbi bút, problémát hátrahagyva kiélhetik önnön rejtett kívánalmaikat, ledönthetik a korábbi tabukat. Lehetőség nyílik a felnőttek világába jutni, más bolygókon kalandozni.

Tehát nincs ok a meglepődésre, ha a japánok által félistenként tisztelt pilótákat a stílusjegyeknek megfelelve, hatalmas szemekkel, érdekesre borzolt, vagy akár hosszú hajjal, nyújtott végtagokkal látjuk ábrázolva. Azonban akad itt egy olyan mellékszál, amire tényleg nehéz értelmes magyarázatot adni. Ők az F1 jelmezbe bújtatott lányok, néha orrkúppal a fejükön, néha szárnnyal a derekukon.