A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) bő két hete számos szabálymódosítást jelentett be a 2014-es idényre, köztük azt is, hogy a szezonzáró futamért (az Abu-Dzabi Nagydíj) kétszer annyi pontot osztanak majd, mint a többiért.
A cél a bajnoki küzdelem nyitottan tartása lenne, de nagyon sokan úgy vélik, hogy mind egyéniben, mind a konstruktőri versenyben – különösen a kisebb csapatoknál – nagyon sportszerűtlen fordulatok adódhatnak majd emiatt. A nézői elutasítás szinte egyöntetű, de még a négyszeres bajnok címvédő, Sebastian Vettel, valamint a Ferrari-elnök Luca di Montezemolo is rossz ötletnek tartja az újítást – szinte a bejelentés óta téma a szabály visszavonása.


Az FIA elnöke, Jean Todt nem érti, mi a gond.
“Sokat beszélnek az új pontszabályokról, pedig igazából nem egy jelentős változás. Szerintem sokkal fontosabb lenne a Forma-1-es költségek mérsékléséről beszélni. Jövőre 40 %-kal kevesebb üzemanyag fogy majd az új (1,6 literes turbós V6-os) motoroknak köszönhetően. Az új pontrendszer aprócska szabályváltozás, semmi különös, szóval igazán nem értem, miért ekkora téma ez” – nyilatkozta a spanyol AS-nek a nemrég második ciklusra is újraválasztott francia.
A módosítás 2013-ban egyébként semmilyen változás nem hozott volna, Vettel ugyanúgy behúzta volna a negyedik címét, 2012-ben azonban Fernando Alonso lett volna a bajnok, ha már akkor is él a duplapontos szabály. 
F1: Az elnök nem érti, mi a gond 3


Az F1 története során 63-ból 10 alkalommal lett volna más a végeredmény: Alberto Ascari kétszeres helyett csak egyszeres bajnok lenne (1953 elveszne), Sir Stirling Moss kétszer is bajnok lett volna (1956-ban és 1958-ban, utóbbi Mike Hawthorn kárára), Jacky Ickx és Gilles Villeneuve is gyűjtött volna egy-egy címet, Jochen Rindt (1970) és Jody Schekter (1979) helyett, Alan Jones kétszeres bajnok lett volna, és három helyett ennyivel kellene beérnie Nelson Piquet-nek és Niki Laudának is, míg Alain Prost négy helyett öt címmel büszkélkedhetne. 
A közelmúltban Michael Schumacher csak 6 címet nyert volna, 2003-ban Räikkönen vitte volna az egyiket a hétből, 2008-ban Felipe Massa lett volna a bajnok Lewis Hamilton helyett, és ahogy említettük, két éve Alonso győzött volna Vettel helyett.