A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) két héttel ezelőtt hagyott jóvá jó néhány új, 2014-től életbe lépő Forma-1-es szabályt, köztük például azt, hogy a világbajnokság utolsó futama – jövőre az Abu-Dzabi Nagydíj – dupla pontot ér majd.
A nézők, szurkolók túlnyomó része nem örül a változtatásnak, de a négyszeres bajnok Sebastian Vettel, és a Ferrari-elnök Luca di Montezemolo sem rajong az újításért. Az olasz cégvezér a múlt héten arról beszélt, hogy a szabályváltoztatást 2014 után valószínűleg ejtik majd, a Ferrari csak azért nem vétózott most, mert ezt a privilégiumát fontosabb ügyekre tartogatja.
Mostanra az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone is beszállt a licitálásába, az angol kisember szerint már januárban dobhatják a dupla pontos szabályt, vagy épp ellenkezőleg, még több ilyen versenyt vezethetnek be.


“Én személy szerint azt szeretném, ha az utolsó három futam érne tripla pontot. De az is könnyen lehet, hogy a szabályt már a Stratégiai Munkacsoport következő, januári ülésén kilövik. De szerintem vagy az utolsó három futam legyen vagy semmi. Ha az utolsó három versenyen osztanának dupla pontot, úgy tényleg a legvégéig izgalmas lehetne a bajnokság” – magyarázta Ecclestone a Daily Telegraph-nak. 
Nem feltétlenül kell komolyan venni Ecclestone ötletét, a jó üreg Bernie közismerten szereti keverni a dolgokat, a mostani megszólalása fonák nyilatkozat is lehetett, amivel épp a dupla pontos rendszer tarthatatlanságára kívánt rámutatni.
Úgy tudni, az utolsó három futamos elképzelés is szóba került a szabály előkészítésekor, de azt végül elvetették, érdekes módon a nézők számára valószínűleg sokkal elfogadhatóbb ötlet, a kiemelt jelentőségű, “Grand Slam”-futamok – például Monaco, Silverstone, Monza – kiemelt jutalmazása nem szerepelt az ötletek között.
Kellenek-e dupla pontos futamok az F1-be?
Nem, minden verseny érjen ugyanannyit!
1% ()
Igen, jó ötlet, hogy a szezonzáró mindent megfordíthat
1% ()
Az utolsó három verseny duplázása lenne igazán izgalmas
1% ()
Inkább a nagy múltú, Grand Slam futamok érjenek többet
1% ()