Mark Webber nyomot hagyott maga után. Lehet, hogy nem sikerült bajnoki címet szereznie, de pályafutására mindenképp büszke lehet. A Forma-1 mezőnyében eltöltött évei könyvet érdemelnek, hullámhegyek és -völgyek váltották egymást, az ausztrál pilóta ritka kemény, küzdelmes úton jutott el első futamgyőzelméig. 2002-ben szinte berobbant az F1 világába, hazai versenyén hozott két pontot a sereghajtó Minardi csapatnak, majd négy évadon keresztül a Jaguar és a BMW Williams csapatoknál darálta a kilométereket.

Végül 2007-ben kötött ki a legnagyobb kalandot jelentő csapatnál, a Red Bull-istállónál. Itt elért eredményei egyszerű sztorinak számítanának, ha David Coulthard helyére nem Sebastian Vettel kerül csapattársául. A két pilóta között egyre romló viszony állandó témát adott a sajtónak, mindenki emlékszik a 2010-es Török Nagydíjra, ahol a győzeleméhes Vettel ütközésig forszírozta a harcot.

Így jött el az adok-kapok kora, a szárnycsere-botránytól indulva egészen az idei Maláj Nagydíjig, amikor tényleg pattanásig feszült a helyzet, köszönhetően a csapatutasítást (multi21, azaz a 2. autó, Webber marad az élen) semmibe vevő Vettel agresszív előzésének. Webber számára ekkor telt be a pohár. A Top Gear sztárvendégeként poénosan kijelentette, hogy nem ütné meg a németet, annál jobb nevelést kapott, de visszavonulásának nyilvánvalóan ez az eset is nagy lökést adott.

Mégis az utolsó versenyeken megvillant Webber tehetsége, a teher alól felszabadulva, már a Porschéval tető alá hozott szerződés tudatában kitűnően szerepelt. Koreában és Indiában az őt több alkalommal sújtó technikai problémák akadályozták meg a jó eredményt, de az utolsó három futamon behúzott két második és egy harmadik helyet, bár csapattársát így sem sikerült megszorongatnia.

A kissé hosszúra nyúlt bevezető után jöjjön tíz, szubjektív módon kiválasztott érv, amelyek híven mutatják, miért fog Mark Webber hiányozni a Forma-1 világából.

Hatalmas bukások

1

Minden pilóta bukik, de Webber neve mellett különösen nagy esések szerepelnek. Az 1999-es Le Mans-i 24 órás futamon történt horrorszerű repülés nem Webber hibája volt, a Mercedes hibás aerodinamikai tervezése okozta a bajt. Tizenegy évvel később Valenciában, már a Red Bull pilótájaként élt túl pár karcolással hasonlóan rémisztő balesetet.

Ami a szívén, az a száján

2

Ha Kimi Raikkonen mellett van még pilóta, akinek nyilatkozatai hallatán körmöt rág az aktuális csapatfőnök, az Mark Webber. Sosem rejtette véka alá a véleményét, és érzelmei erős intenzitással jöttek át még a TV kamerákon keresztül is (főképp Vettellel kapcsolatban).

Kőkeményen dolgozott

3

Akad nála sikeresebb, sőt tehetségesebb pilóta is, de küzdésből csillagos ötösre vizsgázott az ausztrál, nyolc kemény szezont húzott le első győzelméig, és a legnehezebb időszakokban sem vesztett motivációjából.

F1: Tíz ok, amiért hiányozni fog Mark Webber 1

Vállalta a rizikót

4

Nem véletlenül zakózott nagyokat, Webber akárcsak az interjúszobában, a pályán sem maszatolt, 2011-ben a Belga Nagydíjon Alonsóval szemben elkövetett manővere sokáig emlékezetes marad.

Gyenge autóval is…

5

Első futamán pontot szerzett a Minardi-csapatnak, majd a szintén pocsék Jaguar volánja mögött 2003-ban Brazíliában, Magyarországon sikerült két harmadik, 2004-ben a Maláj Nagydíjon, az utolérhetetlen Ferrarik között pedig egy második rajthelyet elcsípnie.

F1: Tíz ok, amiért hiányozni fog Mark Webber 2

Kétszer nyert Monacóban

6

A hercegség meghódítása minden pilóta vágyálma, ezt a bravúrt Webber kétszer is bemutatta, ráadásul ő az egyetlen, aki utána ünneplésként medencés partit rendezett.

Grimaszai

7

A Photoshop-vicceket készítő rajongóknak kiváló alapanyagot nyújtott Webber, sosem nézett fapofával a kamerába, a sorozatfelvételek között mindig akad pár ezer kép, ahol vicces grimasszal került megörökítésre.

F1: Tíz ok, amiért hiányozni fog Mark Webber 3

Bohóckodott a pódiumon

8

Ha az első három hely egyikén végzett, általában elkövetett valamilyen poént. 2010-es ugrásai legendásak, idén Abu-Dzabi előkelőit locsolta le pezsgővel, Austinban a pom-pom lányok hajával játszott, a hétvégi futamon pedig sikerült szó szerint pofára esnie.


Az Amerikai Nagydíjon sem bírt magával, a képen épp azt ellenőrzi, hogy a szőke hölgy fején található haj vajon saját növesztés, vagy boltban vásárolt kiegészítő.

F1: Tíz ok, amiért hiányozni fog Mark Webber 4

Képzett mókamester

9

Nem csak a pódiumra tartogatta mosolyfakasztó megnyilvánulásait, Webber őszinte, csípőből lőtt viccei tették a bokszutca közkedvelt alakjává. Ezen a felvételen épp egy riportert vár, és közben nem tud leszakadni a mikrofonról.


2010-ben még voltak annyira jó kapcsolatban csapattársával, hogy a sajtónak adott szabványinterjút némi poroltós ökörködéssel szakítsa félbe.

Kitűnő sportember

10

Néha nyers iróniával fogalmazta meg véleményét, de sosem volt az alattomos játszmák rajongója. Körmönfont módszerek helyett a nyílt sisakos küzdelem híve, és az általa elért eredmény nagyszerű példát állít a hosszú időn át sikertelenül próbálkozó sportolók elé.

F1: Tíz ok, amiért hiányozni fog Mark Webber 5