A Lotus sokáig arról álmodozott, hogy második lesz a konstruktőri versenyben, de aztán jöttek a csapások sorban egymás után. Kimi Räikkönen az utolsó két versenyen való részvétel helyett inkább kés alá feküdt Salzburgban, a helyére beugrott Heikki Kovalainen versenyét pedig szárnyhiba nullázta le az Amerikai Nagydíjon.


Austinban Romain Grosjean még második lett, a szezonzárón azonban motorhiba miatt gyorsan kiállni kényszerült, a rajttól kezdve szenvedő Kovalainen szintén nem szerzett pontot. A csapatnak maradt a negyedik hely a konstruktőrök között, Räikkönen pedig egészen az ötödik helyig csúszott vissza az egyéni versenyben.

“Nem kérdés, hogy csalódás így befejezni ezt a szezont, amely az olykor nehéz körülmények között is alapvetően jó volt” – mondta Eric Boullier csapatfőnök. “Az volt a célunk, hogy javítsunk a tavalyi negyedik helyünkön, és ugyan ez nem sikerült, nem erőlködtünk hiába.”

“Tizennégy dobogós helyet és 315 pontot szereztünk, ami nagy fejlődést jelent a tavalyi teljesítményünkhöz képest, és nagyon büszke vagyok mindenkire, aki szerepet vállalt ebben. Kimi és Romain személyében a miénk volt az egyik legerősebb páros, gratulálok a fantasztikus teljesítményükhöz. Mindketten remek eredményeket értek el, mostantól a 2014-es felkészülésre fókuszálunk.”

Grosjean röviden intézte el a gyors interlagosi kiesést. “A szezonnak ebben a fázisában már mindenki a vakációra gondol. Az én motorom úgy döntött, hogy idő előtt megy szabadságra” – fogalmazott a francia.

“Nagyszerű lehetőség volt a Lotusnál szerepelni, csalódott vagyok, hogy ma sem tudtam pontot szerezni” – nyilatkozta a 14. Kovalainen. “Az autó nagyszerű, de nem tudtam kihozni belőle a maximumot. Elkövettem néhány hibát, talán, mert kissé kiestem a ritmusból, a rajtom itt és Austinban is pocsék volt. A sok teendő között elveszve tempót veszítettem, és innen nagyon nehéz visszajönni. Mindenkinek köszönöm, aki támogatott ebben az időszakban.”