Felipe Massa ferraris búcsújába belerondított, hogy figyelmetlensége miatt bokszutca-áthajtásos büntetésre ítélték a stewardok a Brazil Nagydíjon, amiért többször is átvágott a bokszutca bejáratát jelző záróvonalon. Nagy eredmény úszott el számára és a csapat számára is, a brazil pilóta alaposan kiakadt: 
“Nagy kár ezért, nagyszerű futamom volt, aztán egyszer csak bokszutca-áthajtást kaptam, amiért a célegyenesen átmentem a vonalon! Semmi rosszat nem tettem, nem előztem meg senkit a pályán kívül, nem tartottam fel senkit. Szégyen! Ezek a figurák azt hiszik, hogy hatalmasok és bármit megtehetnek. Ők szégyellhetik magukat, nem én! Mindenki láthatta, mi történt, biztosan nem én voltam az egyetlen, aki ezt csinálta.”


“Hogy őszinte legyek, szerintem ez elfogadhatatlan. Biztos vagyok benne, hogy nem csak én mentem át a vonalon, mégis egyedül én kaptam áthajtásos büntetést.”
Massát már csak azért is nagyon bántotta a dolog, mert a büntetés idején a 4. helyen haladt, amiből 3. lehetett volna, ugyanis számíthatott rá, hogy Fernando Alonso elengedi majd a hazai pályán a brazilt, ha úgy alakul.
“A negyedik lehettem volna a mai versenyen, sőt talán harmadik. Fernando valószínűleg visszavett volna és elenged. Nem volt előzetes megegyezés, de odajött hozzám és azt mondta, ha valamikor mögöttem leszel, el foglak engedni. Sokkal jobb eredményem is lehetett volna, persze azért így is megható volt a futam. Most már egy kicsit nyugodtabb vagyok, mint a verseny alatt, mégis csak ez volt az utolsó ferraris nagydíjam. Új színekhez kell hozzászoknom ezután, de előtte köszönetet kell mondanom mindenkinek, aki velem dolgozott, mindenkinek, aki lehetőséget biztosított számomra, hogy a Ferrarinál versenyezhessek!”
“Megható, hogy mit értünk el együtt. Nagyon sok barátot szereztem a csapatnál, mindent köszönök mindannyiuknak! Nehéz búcsút mondani, de készen állok rá, készen állok az ünneplésre.”


A maranellói csapatnál 8 versenyidényt lehúzott pilóta egyébként még szombat este elvitte vacsorázni a teljes csapatot, és mindenkit megajándékozott egy-egy pár papuccsal is – a pár egyik darabján a csapattag neve, a másikon a “Köszönettel, Felipe” szöveg állt.
“Büszként fejezhetjük be az idényt, de nagy csapás Massa büntetése, mert anélkül a konstruktőri második helyen zárhattuk volna az évet. Sokba került ez a döntés a Ferrarinak!” – nyilatkozta a csapatfőnök, Stefano Domanicali.
A versenyt követően Alonso is megerősítette, hogy a dobogóra segítette volna Massát: “Ez volt Felipe utolsó ferraris versenye, szerettünk volna neki segíteni, hogy a dobogón ünnepelhessen, de sajnos büntetést kapott. Sajnálom a mai versenyét, de örömmel tekintek az elmúlt négy évünkre. Csodálatos csapattárs volt.