A Brazil Nagydíj időmérője igen nehéz, folyamatosan változó esős körülmények között zajlott, de a Lotusnál valószínűleg így is többet reméltek a végül megszerzett 11. és 6. helynél. 
Heikki Kovalainen már a Q2-ben kiesett, de nem kertelt, magára vállalta a dolgot:


“Az autó jó volt, egyszerűen nálam hiányzott a tempó. Nem tudtam több tapadást találni, nem tudtam gyorsabban menni. Nincs mentségem, szimplán nem voltam elég gyors.”
A kérdésre, hogy vasárnapra száraz időt szeretne-e inkább, hiszen a Lotus hagyományosan a meleg, száraz időt kedveli, a finn nemmel felelt.
“Nekem semmi bajom az ilyen körülményekkel, mindenki számára ugyanaz, egyszerűen ezzel is meg kell tudni birkózni. Szerintem az autó az esőben is elég jó. Ki tudja, lehet, hogy szárazon még rosszabb is lenne. De komolyan, szerintem a vízen is jól megy, egyszerűen jobban kell vezetnem majd a versenyen.”
Romain Grosjean a legjobb idővel lépett át a Q3-ba, ott azonban kicsit korán váltott átmeneti gumikra. Az első körön még túl sok volt a víz, utána pedig már az abroncs nem volt elég friss.
“Nagyon nehéz délután volt. Nem volt könnyű eldönteni, milyen gumit használjunk az utolsó szakaszban. A pole-t céloztam, ezért az intermediate-eket választottam, de valószínűleg túl sok víz volt még a pályán. Végül a köröm nem lett elég jó, de az autó egész hétvégén erős volt, szóval bizakodhatunk, akármilyen is legyen az idő vasárnap. A Q2-es köröm nagyon jó volt, azt is tudjuk, hogy jó alapbeállításaink vannak száraz pályára, szóval majd meglátjuk!” – nyilatkozta a francia.