A Japán Nagydíjon a Red Bull autói nem a “szokásos” sorrendben álltak a rajtrácson, a pole Mark Webberé volt, a címvédő Sebastian Vettel “csak” a második volt. A startnál a lotusos Romain Grosjean mindkettejüket faképnél hagyta, de világos volt, hogy lesz még esélyük a győzelemre.
Az első etap után még teljesen nyitott volt a küzdelem, de a második etapon az amúgy végig jó tempót diktáló Webbert meglepően korán, mindössze 13 kör után kihívták, három kiállásos stratégiára állították át. 
Az ausztrálnak a végén ezért egy közepes keverékes etapon kellett volna megelőznie Grosjeant és Vettelt is, hogy győzhessen, ami nem is sikerült, csak a franciát tudta elkapni, csapattársa addigra elhúzott.    


A stratégiaváltás gyanús, Webber nyíltan ugyan nem mondta ki, hogy kiszúrtak vele, de a verseny után értetlenül állt a döntés előtt.
“Az első kiállás után a srácok még azt mondták, hogy kettőn leszek, aztán a 25. körben kihívtak. Egy kicsit meglepett, hogy három kiállásra állítottak át, mert előtte még egy kicsit vissza is vettem, hogy majd a 28. kör környékén támadjak.”
“Kérdeztem, hogy tényleg jó lesz ez? Seb tovább kint maradt, de nekem is tartható lett volna a két kiállás, úgy éreztem, tudom hozni a szükséges köröket. Seb végül jó versenyt futott, a stratégiája tökéletesen működött. A három kiállás sem teljes őrültség, de elég kockázatos, ugyanis előzni is kell.”
“Végül visszavettem a (második) helyet, de Seb mindkettőnket átugrott. Akkor már nem gondoltam, hogy Sebbel vagyok csatában, az gyakorlatilag elszállt, amikor a három kiállás mellett nem tudtam elég időt kihúzni Seb kétkiállásos tempója ellen” – mondta az utolsó etapról.
A Red Bull főnöke, Christian Horner a köridők ellenére azt állította, hogy Webber nem bírt annyira jól a gumikkal, mint Vettel, ezért mindenképp váltani kellett az ausztrál esetében.
“A rajton kívül minden jól alakult. A stratégia szempontjából az első etap eldöntött mindent. Mark gumijai nem bírták olyan sokáig, mint Sebnél, szóval váltani kellett, amikor lehetőség adódott, mert csak így lehetett Romain elé kerülni.”
“Sajnos végül a kelleténél tovább tartott, míg Mark meg tudta előzni Gorsjeant, így már nem tudta Sebet támadni a végén. Természetesen nem is lett volna kellemes nézni, ahogy az utolsó körökön harcolnak az autóink, de szabadon megtehették volna. Amíg miénk az 1-2, a sorrend nem számít.”