Sebastian Vettel akár már Szuzukában megnyerheti negyedik világbajnoki címét, ehhez a németnek nyernie kéne, míg Fernando Alonso nem lehet kilencediknél jobb. Az első helyről azonban nem Vettel, hanem csapattársa, Mark Webber indul, így máris azt találgatja a világsajtó, hogy ha a körülmények adottak lesznek, a Red Bull félreállítja-e Webbert Vettel elől.

Az ausztrál szerint ilyesmi nem lesz, ő nem is szeretne asszisztálni semmihez. “Teljesen normális versenyünk lesz” – mondta Webber. “Mindenki magáért küzd majd, hogy a lehető legjobb eredményt érje el. Ez azt jelenti, hogy a győzelemre hajtok, a többi meg nem érdekel. Ha Sebastian több pontot szerez Fernandónál, az jó neki és a csapatnak is.”

A csapatutasítás kényes kérdés, főleg, mióta Vettel Malajziában semmibe vette a Red Bull kérését, és megelőzte az első helyen álló Webbert. Az akcióval sok ellendrukkert szerzett magának a német, azzal meg pláne, hogy később kijelentette, Webber nem érdemelt győzelmet, és bármikor máskor megismételné, amit tett.

Christian Horner csapatfőnök nem mondott semmi konkrétumot az esetleges csapatutasítással kapcsolatban. “A csapatért versenyeznek” – fogalmazott Horner. “Teljesen szabadon harcolhatnak, a cél, hogy a lehető legjobb eredményt szállítsák a csapatnak.”

Vettel sem örül, hogy előkerült ez a téma. “Szerencsétlen dolog, hogy a szezon vége felé közeledve előkerült ez a kérdés, ugyanakkor szerencsés is, mert ez azt jelenti, hogy az egyik autónk nagyon jó pozícióban van” – nyilatkozta Vettel. “Mindent megpróbálunk majd holnap, kemény verseny lesz, amilyen volt már néhányszor a múltban.”

Az is lehet, hogy végül semmilyen utasításra nem lesz szükség, mert nem lesz igazi harc a két pilóta között. A csatát elgáncsolhatja, hogy Webber hagyományosan pocsékul rajtol, Vettelt pedig az időmérőn is előjött KERS-hiba hátráltathatja.