Ma ünnepelné 66. születésnapját a Forma-1 1976-os bajnoka, James Hunt. Az angol versenyző 1973 és ’79 között a Hesketh, a McLaren és a Wolf színeiben versenyzett, de eredményei mellett hedonizmusáról is legalább ugyanolyan híres, vagy inkább hírhedt volt.
A szőke, csibészes mosolyú pilóta több száz nőt vitt ágyba, pólóin, sőt versenyoverallján is büszkén hirdette, hogy a szex a bajnokok reggelije. “Ebédre”, “vacsorára” mást is fogyasztott: ma már nehéz felfogni, de Hunt közvetlenül a futamgyőzelem utáni pillanatokban is a legnagyobb könnyedséggel gyújtott rá és bontott egy doboz sört, az autóversenyzés és a lepedőakrobatika mellett az alkohol- és kábítószer-fogyasztásban is bajnoki mércével teljesített.
A versenyzéstől való visszavonulása után a BBC szakkommentátoraként dolgozott, a legendás Murray Walker kiváló humorú, jó kollégaként jellemezte őt, de azt sem titkolta, hogy Hunt a versenyközvetítések alatt is legurított egy-két üveg bort.
Így kel éltre Hunt a Hajsza a győzelemért-ben
Jaap Buitendijk © Rush Films Limited / Egoli Tossell Film and Action Image

Így kel éltre Hunt a Hajsza a győzelemért-ben
Jaap Buitendijk © Rush Films Limited / Egoli Tossell Film and Action Image

A sors fintora, hogy az addig playboyként élő Hunt 1993-ban, alig 45 évesen épp akkor hunyt el szívrohamban, amikor kezdett megszabadulni káros szenvedélyeitől és megkérte barátnője kezét, aki mellett meg akart állapodni.
Hunt életébe hamarosan a nagyközönség is bepillantást nyer, hiszen Niki Laudával együtt ő a központi figurája az 1976-os idényt feldolgozó Hajsza a győzelemért című filmnek. A Chris Hemsworth (Hunt), Daniel Brühl (Lauda) főszerlepésével, az Oscar-díjas Ron Howard rendezésében készült mozit szeptember 12-én mutatják be Magyarországon.