Autós magazinnál arról írni, hogy mit csináljunk F1-bámulás helyett, legalább annyira bölcs dolog, mint kutyás fórumokon az ebek élveboncolásának praktikus oldalairól értekezni. Nekem mégis ez a feladat jutott, mert talán valami kromoszóma defekt miatt a Forma-1 pont annyira hoz lázba, mint az a hír, hogy Kiszel Tünde baglyot szült. Semennyire.
A Hungaroringre versenynapon kilátogatni szerintem pokoli lehet. Szemem előtt az élelmes magyar vállalkozó képe, aki kétezerért árulja a csoffadt hotdogot, vagy éppen a kihűlt fél lángost. Meg persze a többezres tömeg, amely ott lélegzik, izzad és üvölt. Nem nekem való ez.
Szóval nézzünk alternatív programot hétvégére!

Menjünk Barlangba! Erősen elfogult vagyok a barlangokkal kapcsolatban, de ebben a dögletes meleg időben különösen kellemes hely egy barlang állandó, 10-14 fokos hőmérsékletű termeiben bolyongani. Budapest alatt számos, akár utcai ruhában is kényelmesen látogatható barlang található, de mehetünk koszosabb, nehezebben járható helyekre is, de vidéken is rengeteg szép hely van, ami különösebb tapasztalat nélkül is bejárható.

Menjünk evezni! Akár a Duna valamelyik csendesebb szakaszán, vagy valamelyik erre alkalmas kisebb folyónkon, tavunkon. Akár kajakkal, akár kenuval. Nekünk nagy kedvencünk a Tisza-tó, illetve ott is a nemrég átadott Tisza-tavi Ökocentrum, ahol simán el lehet tölteni akár egy hetet is. Fürdésnél, parton rohangáláskor érdemes odafigyelni a sulyomra, amely sunyi módon kavicsnak néz ki, ellenben ezerszer jobban szúr.

Lehet biciklizni! Egy Balaton kör simán beleférhet, menőbbeknek akár egy nap alatt is letolhatják a 206 kilométeres távot. Tényleg teljesíthető átlagos állóképességgel is, gyakori pihenőkkel és persze tisztességes kerékpárral. A bicikliút vonalvezetése ugyan fertelmes, de legalább van.

A Kemencei Erdei Múzeumvasút Napja is ezen a hétvégén lesz, melynek egyik különlegessége, hogy éppen 100 éve épült a csarnavölgyi vonal, ahol ma is közlekednek a vonatok. Az évfordulóhoz kapcsolódóan veteránjármű találkozó és még ezernyi program várja a Kemencére látogatókat. Aki akar vonatozhat, lesz bringa- és futóverseny, de akár modellvasút-kiállítást is nézhetnek, akiknek gyerekkorukban a vasúti sínhez kocogtatták a koponyájukat.

Vasúttörténeti park. Igaz, ez kevésbé mozgalmas program, mint a kisvasutazás, de a kiállítás, és a nagy fekete vasak kellemes olajszagúak, érdekesek és akármelyik kiskorú pillanatok alatt képes tacsakosra zsírozni magát az ütközőkkel. Mi is jártunk már erre, akkor bő százmillió forintnyi értéket vittünk be magunkkal fényképezni.

Balaton. Ha mindenképpen drága és zsúfolt helyre vágyunk, ahol a büfések is jó eséllyel lehúznak, akkor kereshetünk valami puccos balatoni programot is magunknak. Tiszta Hungaroring, csak itt legalább lehet vízibiciklizni is. A szabad-strandokon vigyázzunk, mert előfordulhat, hogy a szimpatikus önkormányzat megszórta parkolóautomatákkal a környéket. Hogy mégse ússzuk meg ingyen a pancsolást.

Olvassunk. Mondjuk valami nagy, vastag könyvet. Nekiülhetünk Tolkien A Gyűrűk Ura című trilógiájának is, de kétséges, hogy ennyi idő alatt végzünk is vele. Bár a korabeli - nyilván megbízható - krónikások szerint volt akinek ez is ment volna, hisz Vlagyimir Iljics roppant gyorsan olvasott és félpercenként lapozott. Persze nem valami szellősen szedett ponyvát, hanem rendes olvasnivalót. Szóval ki lehet próbálni, előfordulhat, hogy mégis sikerül. Persze bármi mást is lehet olvasni, amit már régóta csak görget maga előtt az ember.

Ha mindenáron autós programban gondolkodunk, akkor pont ezen a hétvégén lesz a Magyar Mazda Klub nyári találkozója. Nem is kell messze autózni, csak Velencéig. A mi Velencénkig. Ugyanezen a hétvégén jönnek össze a Lexus klub tagjai is, ők is bölcsen egy tó mellé szervezték a mókát, Szántódot választották helyszínnek. Mivel a weboldaluk baráti találkozónak hirdeti az eseményt, illik előtte odatelefonálni, de szerintem egy Lexus-ost sem fognak elkergetni. Legfeljebb pörkölt nem jut neki.

Az is előfordulhat, hogy valakinek rémes hete volt. Ő ne csináljon semmit, csak fetrengjen a hátán egy besötétített szobában és kúrálgassa magát hűvös fröccsökkel, vagy sörökkel. Mert megérdemli.

Végül, hogy mégis legyen valami versengős hangulata a hétvégének, az is jóval aktívabb elfoglaltság a bambulásnál, ha magunk megyünk el versenyezni. Mondjuk gokarttal, mert az jó. Akár a Hungaroring szomszédságában is találunk pályát, de épeszű ember szerintem ilyenkor messze elkerüli Mogyoródot, hacsak nincs halaszthatatlan dolga arrafelé. Aztán ha már az egész csapat biztos benne, hogy Vettelt is bármikor elvernék, akkor irány haza, tessék kikapni a hűtőből valami frissítőt és beülni a tévé elé. Természetesen a Magyar Nagydíjat nézni. Kényelemben, jó társaságban.