A Kanadai Nagydíj harmadik, szombat délelőtti edzése alaposan feladta a leckét a csapatoknak, ugyanis újra félig vizes-félig száraz körülmények uralkodtak a pályán, amelyen egy helyett mindössze fél órát dolgozhattak. Az egyik betétrendezvényen megsérült a szalagkorlát a 11-es kanyarban, a javítás elvitte az első 30 percet.
Ami az éjszakai eső által eláztatott pályát illeti, a versenyzők átmeneti esőgumikkal mentek ki, annak ellenére, hogy itt ott volt száraz ív is. Fernando Alonso a teljes esőgumin kezdett, igazából a csapatok csak az autók működését ellenőrizték az időmérő előtt, a beállításokkal, kvalifikációs felkészüléssel nem igazán lehetett foglalkozni.
A száraz gumikkal elsőként a McLarennél próbálkoztak meg, 6 perccel a vége előtt Sergio Perez közepesen, Button szuperlágyon ment ki. Utánuk mindenki más is az utóbbit tette fel. Az utolsó négy percre felpörögtek az események, a teljes mezőny kint volt a pályán.
A köridők gyakorlatilag minden befutóval javultak, sorra váltották egymást a pilóták az élen. Massa, Alonso, Button, Maldonado, Räikkönen, di Resta, Vettel, Hamilton, Sutil is volt első néhány másodpercig, de a “licitet” végül az utolsóként befutó Mark Webber nyerte.
Az igen izgalmasnak és kiszámíthatatlannak ígérkező kvalifikáció magyar idő szerint 19 órakor kezdődik.
Kanadai Nagydíj, 3. szabadedzés, Montreal, 2013.06.08.