A Kanadai Nagydíj első szabadedzése vizes pályán, 13 fokos hidegben kezdődött Montrealban. Az autók kezdetben még a teljes esőgumikat is feltették, de legtöbbet az intermediate-ek szerepeltek az első órában.
A pályán nagyjából 20 perccel a leintés előtt kezdett megjelenni a száraz versenyív, a csapatok ekkor váltottak slickekre – a Pirelli kísérleti gumijai és a mostani hétvégére szánt közepes keverék is felkerült. A címvédő Sebastian Vettel nagyon sokáig húzta az átmeneti esőgumikon, feltehetőleg a végső átbillenési pontot kereste.
Az utolsó tíz percre pörgött fel igazán a körözés, a pályán állandó volt a forgalom, igaz, az utolsó öt percbe belezavart, hogy Monaco után Pastor Maldonado megint falnak ment – a venezuelai alatt az első sikánban tört ki az autó, orral ment a betonnak.
A hajrában a csapat 100. nagydíját ünneplő Force India skót pilótája, Paul di Resta lett a leggyorsabb, a közepes keveréket használva futotta a körét.
Mögötte Jenson Button zárt, bő nyolcszázados lemaradással, majd a lotusos Romain Grosjean és a ferraris Fernando Alonso, bő kéttizedes hátránnyal. Az első ötöst Kimi Räikkönen zárta.
A top10 második felébe befért a Toro Rossó-s Daniel Ricciardo, a monacói győztes Nico Rosberg, Sergio Perez a másik McLarennel és a két Red Bull-pilóta.
Maldonado mellett a marussiás Jules Bianchi fejezte be a kelleténél korábban az edzést, a francia újonc még nagyjából a félidőben hibázott a 9-es kanyarban, amelynek szűk bukóteréből aztán nem tudott kinavigálni.
A Caterham bevetette amerikai tesztpilótáját, Alexander Rossit, aki helytállt, igaz, a két balesetest előzte csak meg. Rossi az edzés után egyébként rohan is a repülőtérre, ugyanis a Le Mans-i teszten van dolga, indul majd a 24 órás versenyen.
Kanadai Nagydíj, 1. szabadedzés, Montreal, 2013.06.07.