A Red Bull és a Ferrari még a Monacói Nagydíj leintése után tett panaszt az FIA-nál a Mercedes és a Pirelli titkos barcelonai gumitesztje miatt. 
A stewardok akkor nem döntöttek, további vizsgálatra az FIA-hoz utalják az ügyet. A felügyelőszervezet az adatgyűjtés és az érintettek meghallgatása után mostanra meghozta a döntést, a Mercedesnek az FIA nemzetközi ítélőszéke előtt kell majd számot adnia a tesztelési tilalomra vonatkozó szabályok megsértése miatt.
Az FIA a múlt héten egyébként a Ferrarit is vizsgálat alá vonta, ugyanis korábban, Bahreinben az olasz csapat is dolgozott a Pirellivel, de a maranellóiak ügyét mostanra ejtették, ők ugyanis a korlátozás alá már nem eső 2011-es modellt küldték pályára Szahírban.
A Mercedesnek és a Pirellinek most 15 napja van a hivatalos válaszra. Miután az megérkezik az FIA-hoz, a meghallgatást 15 napon belül tartják, azaz június végén-július közepén várható újabb fejlemény.
Ha a Mercedest vétkesnek találják, a csapatot a pénzbírságtól egészen a bajnokságból való kizárásig terjedő skálán büntethetik.