Miután a Monacói Nagydíj vasárnapján napvilágra került, hogy a Mercedes és a Pirelli egy héttel azelőtt titokban tesztelt Barcelonában, a Red Bull és a Ferrari hivatalosan panaszt tett a Nemzetközi Automobil Szövetségnél (FIA).
Mivel korábban, a Bahreini Nagydíj után a Ferrari is részt vett hasonló teszten, a felügyelőszervezet a maranellói csapatot is vizsgálat alá vonta, de az olaszoknak valószínűtlen szövetséges akadt a Red Bull-főnök személyében. Christian Horner szerint a Ferrari tesztjében nem volt kivetnivaló.
“A Ferrari esete más, hiszen bár a hivatalos tartalékosuk (Pedro de la Rosa) vezetett, nem 2013-as autót használtak. Össze sem hasonlítható a két dolog” – nyilatkozta az olasz Austosprintnek.
A Mercedes tesztje valóban továbbra is igen furcsának tűnik. Bár a csapat és a Pirelli is tagadja, hogy titkolóztak volna, eredetileg egyetlen riválist sem értesítettek vagy hívtak meg megfigyelőnek, valamint azóta kiderült, hogy a barcelonai pályán a szokásos tesztnapokon tapasztaltnál sokkal szigorúbb biztonsági intézkedések voltak, az amúgy belátást engedő kerítésszakaszokon ponyvákat húztak fel, de még Lewis Hamilton és Nico Rosberg is más sisakfestéssel rótta a köröket. 
“Világos, akkor csinál ilyet valaki, ha nem akarja, hogy mások megtudjanak valamit – máskülönben nyíltan kezelték volna ezt, pont, ahogy a többi dolgukat” – szögezte le Horner.
A kérdésre, hogy mire számít az FIA részéről, a Red Bull-főnök így felelt: “Azt, hogy gyorsan és egyértelműen rendezik az ügyet. Az F1-ben mindenkire ugyanúgy vonatkoznak a szabályok, legyen szó csapatokról, a versenyzőkről, vagy a hivatalos szállítóról, mint a Pirelli. Ők sem állnak a szabályok felett.”