Amikor a Monacói Nagydíj délelőttjén kiderült, hogy a Mercedes és a Pirelli egy héttel korábban titokban Barcelonában tesztelt, arról is hallani lehetett, hogy a Ferrari is dolgozott a gumiszállítóval, ők még a Bahreini Nagydíj után maradtak ott a közel-keleti pályán. Igaz, az olaszok egy 2011-es, a tesztkorlátozás alá nem eső autót küldtek a pályára.
A Ferrari végül a Red Bull-lal karöltve feljelentette a Mercedest a tesztszabályok megszegése miatt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) pedig komolyan vizsgálódik is az ügyben, valamikor tárgyalás is lesz.
A Ferrari számára azonban pikáns fordulat, hogy az FIA a múlt hétvégén jelezte, a Mercedes mellett az olaszok tesztjét is megvizsgálják, bevonják az eljárásba.
“Az elmúlt napokban elterjedt mindenféle értelmezéseket illetően a Ferrari nem kíván nyilatkozni. A helyzet kezdettől fogva elég világos volt: az egyik csapat egy egyértelmű szabályt szegett meg. Az alapkérdés, hogy a szabályzat 22-es pontja érvényesült-e, miszerint az idei és a tavalyi autóval bármilyen teszt tilos az idény közben. Ez az egyetlen lényeges szempont, minden más irreleváns” -mondta a Ferrari szóvivője a brit Autoposportnak.