Nem Fernando Alonso versenye volt a monacói: ahhoz képest, hogy a pályán nem lehet előzni, a spanyolt hárman is beültették a hintába. Először Sergio Perez ment el mellette az alagút után, az akciót csak a sikán átvágásával tudta meghiúsítani a spanyol, majd a Loewsben Adrian Sutil kínálta meg egy bátor manőverrel. Később még Jenson Button is megelőzte a ferrarist, aki óvatossággal indokolta az előzéseket.

“Ma nem volt jó az autó, végig problémáink voltak a tempóval. Őszintén szólva, kifejezetten lassúak voltunk” – mondta Alonso, akinek volt válasza arra, hogyan előzhette meg két mclarenes is. “Amikor a 11-12. helyért küzdesz egész évben, mint most a McLaren, akkor nincs veszítenivalód. Ezt én is megéltem a Renault-nál. Így is hoztam hat pontot és öttel közelebb kerültem Kimihez, ha ebből a három alkalomból csak egyszer is bezárom az ajtót, nem fejezem be a versenyt.”

Alonso különösen mérges volt Perezre. “Amikor Kimivel keménykedett, letört egy szpojlerdarabot a Lotusról, és ez valahogy az autóm hátuljába került. Ettől még lassabb lett az autó. Remélem, a mai verseny jó lecke volt számára.”

Alonso csapattársa, Felipe Massa borzasztó hétvégét zárt, a versenyen lemásolta a harmadik szabadedzésen bemutatott balesetét, és megfigyelésre kórházba szállították. A brazil szerencsére rendben van, már ki is engedték, Stefano Domenicali csapatfőnök nem tudja, mi történt.

“Nem ez volt a legjobb hétvégénk” – ismerte el az olasz. “Felipe szerencsére rendben van, itt-ott fájdalmai vannak, de semmi komoly. Őszintén nem tudjuk, hogy mi történt, tegnap biztosan nem az autó volt, a mai esetet még elemeznünk kell. Nem voltunk olyan gyorsak, mint amilyenek általában szoktunk vasárnap, de nem szabad rosszul reagálnunk. Nyugodtan kell megtalálnunk a mai szereplés okait, annál is inkább, mert két héttel ezelőtt egy teljesen másmilyen versenyt láttunk.”