Úgy tűnik, az egynapos szünet sem hozott komoly változást az erőviszonyokban, ahogy a csütörtöki két edzésen, úgy az utolsó, szombat délelőtti gyakorláson is a mercedeses Nico Rosberg volt a leggyorsabb Monacóban.
A német brutális, közel héttizedes előnnyel végzett Romain Grosjean előtt, mögötte Sebastian Vettel, Fernando Alonso, Lewis Hamilton és Kimi Räikkönen zárt még nagyobb hátránnyal, igaz, a nagyon hektikus második félóra rendesen megkavarta a dolgokat. 
A kvalifikáció előtti utolsó gyakorláson már mindenki a határokat próbálgatta, ami hibákhoz és komoly balesetekhez is vezetett – Monacóban mindig ott a veszély. 
Az első komolyabb incidens Grosjeanhoz kapcsolódott, a francia az alagút kijáratánál, a Nouvelle sikán bejáratánál a bal hátsót odavágta a korláthoz, defektet kapott, de tovább tudott menni. 
Az edzés második fele problémás volt, ugyanis két baleset is történt. 25 perccel a leintés előtt Felipe Massa csúnyán összetörte a Ferrarit. A brazil a célegyenes féktávja kezdetén óriásit blokkolt, az autó bal oldalával elkapta a korlátot, onnan pedig már irányíthatatlanul vágódott a Ste Devote TecPro-korlátjának, tovább törve az F138-ast.
Nem tudni, hogy versenyzői vagy műszaki hiba történt, de elképzelhető, hogy a kormánymű romlott el, és az is, hogy a gáz ragadt be.
Massa a saját lábán távozott a bukótérből, de nagy kérdés, hogy a Ferrarinál össze tudják-e rakni az autót az időmérőre, a járgányon ugyanis a szárnyak és a felfüggesztések is mind megsemmisültek. 
Alig pár perccel azután, hogy a Ferrari mentése után újraindult a körözés, újabb baleset történt: Adrian Sutil Force Indiája a Rivage felé közelítve beriszált, a német már nem tudta megfogni, az autó jobb oldala bánta a korláttal való találkozást.  
Az elfékezések, sikánlevágások mellett kis híján Nico Rsoberg is áldozatul esett a pályának: a leggyorsabb körén az alagút bejáratánál érintette a korlátot, nagy bukást úszott meg.
Az edzést Grosjean második, komolyabb balesete zárta, amikor egy perccel a vége előtt a lotusos furcsa ívet véve centikkel ment el a bokszból épp kifelé tartó Lewis Hamilton mellett, majd a Ste Devote korlátjának csapta az autó bal oldalát. A lendület egyébként tovább vitte, keresztülvágott a pályán, végül a bokszkijárat végén épp Hamilton előtt fogta meg a fal.
Az edzés egyébként Räikkönen sisakját illetően is választ adott: Bernie Ecclestone keresztülvitte az akaratát, a finn az utolsó gyakorlásra már letakarta a James Hunt-grafikát a sisakján. A hivatalos indoklás szerint a belső kamera felvételein nem látszhat reklám a bukó tetején, a minta pedig a szeptemberben érkező Hajsza a győzelemért című F1-filmet népszerűsítené. Érdekes kérdés, hogy a Daniel Ricciardo sisakján szereplő reklámfelirat is eltűnik-e.
A Monacói Nagydíj időmérője a hagyományos időben, 14 órakor kezdődik.
Massa bukása
Sutil a falon
Grosjean lezárja az edzést
Monacói Nagydíj, 3. szabadedzés, Monte-Carlo, 2013.05.25.