Bár a csütörtöki szabadedzéseken Fernando Alonso végig ott volt a domináló Nico Rosberg közelében, a spanyol pilóta a szombati kvalifikáció hajrájában gyengébben teljesített a vártnál, a Mercedeseken kívül a két Red Bull és Kimi Räikkönen is előtte végzett, neki csak a 6. rajtkocka jutott.
A barcelonai győztes nem volt túlságosan elégedett, de az időmérő után nyilatkozva nem is foglalkozott az ezüst nyilakkal, vasárnap csakis a bajnokságban és a rajtrácson is előtte álló közvetlen riválisokra figyel majd.
“Azt hiszem, nehéz dolgunk lesz holnap. Nem ideális a rajthelyem a győzelemhez. A Forma-1-ben semmi sem lehetetlen, de nagyon valószínűtlen, hogy vasárnap a győzelemért küzdhetek majd” – ismerte el.
“A fő cél, hogy a közvetlen bajnoki ellenfeleim, azaz Kimi és Sebastian előtt végezzek, ez pedig talán lehetséges. Kimi mellől rajtolok és Sebastian is csak egy sorral lesz előrébb, szóval egy jó rajttal és jó stratégiával megcsinálható!” – mondta Alonso, aki után a Q1-ben elkövetett bokszutcai gyorshajtása miatt 1000 eurót kénytelen befizetni a csapat. 
Míg Alonso legalább a rajtrácsról kezdi a futamot, csapattársa, Felipe Massa csak a versenybírók jóindulatának köszönhetően indul egyáltalán. A brazil ripityára törte a Ferrariját az utolsó szabadedzésen, nem sikerült megjavítani az időmérőre, azaz nem is kvalifikált a futamra.
Az edzésidők alapján nyilván rajtengedélyt kap, de csak a bokszutcából vág majd neki a Monacói Nagydíjnak. (Ez egyben semmisség teszi a sebességváltó-csere miatt rá kiszabott öthelyes büntetést). Massa egyébként alapvetően jól van, csak a jobb vállát fájlalta kicsit a baleset után.
“Rendben vagyok, csak egy kis izommerevség a vállamban és a nyakamban. De a legrosszabb pályán történt ez. Az autó alaposan összetört, a felfüggesztés, meg úgy minden megsérült. Tudtam, hogy nem lesz könnyű megjavítani, de a srácok mindent beleadtak. Nem tudom, mi lesz a versenyen, azt hiszem, eléggé eltérően kell majd csinálnunk mindent, aztán meglátjuk, bejön-e. Előttünk az egész este és a délelőtt, hogy kitaláljunk valami stratégiát” – magyarázta a brazil.